Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999

Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!
Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!Buy Jan Cremer - zeer grote houtsnede: Landschap - 1999? Bid from 425!
Sell a similar item in auction
  • Jan Cremer (1940)
TypePrints (signed)
Year1999
TechniqueWood/Linocut
SupportPaper
StyleModern
SubjectLandscape
FramedNot framed
Dimensions78 cm x 104 cm (h x b)
SignedHand signed
EditionEAP, IV/IV
Translated with Google Translate. Original text show .

Houtsnede van Jan Cremer. Titel: Landschap. In opdracht: Met ondertitel: voor Rina. Rina = Rina Berghuis. Zij is de partner van wijlen Piet Clement. Van alle bladen grafiek, die in de drukkerij op de Prinsengracht ontstonden, ontving zij meestal 1 afdruk. Oplage: EAP, IV/IV. Afmetingen blad: H78 x b104cm. Afmetingen voorstelling: H67 x b96cm. Het werk is onderaan gesigneerd door de kunstenaar. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid wordt, op aanvraag, gemaild.

Het werk kan ook worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen, bij vooruitbetaling, is zeer ruim. M.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. Het werk kan ook worden verstuurd via Postnl. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.

Jan Cremer (Enschede, 20 april 1940) is een Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar. Jan Cremer is vooral bekend van de roman Ik, Jan Cremer uit 1964 en Ik Jan Cremer, tweede boek uit 1966. Zijn tweede boek is weleens vergeleken met On the Road van Jack Kerouac. Cremer heeft een scherp oor voor vulgair, humoristisch taalgebruik en oog voor de absurde kant van de Amerikaanse glamourwereld, wat hem verwant maakt aan Louis-Ferdinand Céline en Nathanael West, vooral in Ik, Jan Cremer Derde Boek en Made in U.S.A..


Levensloop

Jan Cremer genoot onderwijs aan de kunstacademies van Arnhem en Den Haag, waar hij gewoond heeft in de Annastraat.


Cremers literatuur en beeldende kunst vertonen opvallende overeenkomsten. Beide richten zich op het zich losmaken van traditionele esthetiek en eeuwenoude culturele bagage, zoals de volgende citaten illustreren:


"Ik lees niet, ik word gelezen."

"Rembrandt? Wie is dat? Ik heb geen verstand van wielrenners."


Jan Cremer met zijn boek Ik, Jan Cremer (1964)

Beide citaten onthullen zijn vermogen tot choqueren of op zijn minst aandacht trekken en zichzelf verkopen als een lefgozer met bewijsbaar talent (vgl. James Dean): cultuur als een last ervaren past in dit plaatje. Met name Ik Jan Cremer, maar ook zijn 'peinture barbarisme', vergelijkbaar met die van Karel Appel, schokkeerden. Acties als het hangen van een kaartje van fl 1.000.000,- aan een schilderij (hij was toen slechts 18 jaar) en het luid toeterend langs het boekenbal crossen hebben hem tot enfant terrible van de Nederlandse beeldende kunst en literatuur gemaakt.


De literaire relevantie van Cremers werk is vooral belichaamd in Ik Jan Cremer. Centraal daarbij is de bevrijding van de idealen van de jaren 50. Het is een voorbode van de vrije seks en wilde jaren 60. Dit verklaart waarom Cremer ook buiten Nederland veel gelezen werd. Ook dit leverde kritiek op. Over het boek werden Tweede Kamervragen gesteld, het werd fascistisch genoemd en voetbalvandalen werden beschuldigd van "Jan Cremerisme".


Cremer zelf werkte hier flink aan mee, omdat hij er de commerciële mogelijkheden van zag. Toen een ijverige politieman in Hengelo begin 1964 exemplaren van Ik Jan Cremer in beslag nam, verschenen in enkele dagbladen steunbetuigingen van bezorgde ouders. Ze bleken alle te zijn geschreven door Jan Cremer.


Cremer wordt door Remco Campert in diens novelle Tjeempie! Of Liesje in Luiletterland gepersifleerd als het Roofdier, als een van de moderne schrijvers die Liesje gaat opzoeken. Hierin wordt Cremer omschreven als een agressieve rouwdouwer voor wie iedereen in het stof kruipt. Hij weet dat het om "munnie in de pokkut en een bebie in bed" gaat, en heeft in plaats van een auto dan ook een gouden helikopter. Van alle moderne schrijvers wordt hij gekenmerkt als de ergste: "hij is geen mens maar een beest".


In 1999 verscheen de verhalenbundel De Venus van Montparnasse, een verzameling van een twaalftal literaire reportages uit het journalistieke repertoire van Cremer.


Op 30 november 2000 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


In zijn boek De Hunnen levert Cremer felle kritiek op de regering in Londen tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog, die in 1944 opriep tot de Spoorwegstaking. Deze staking heeft volgens hem in feite de Hongerwinter veroorzaakt, doordat door die staking voedsel vanuit de noordelijke delen van het land (o.a. aardappelen uit Groningen) niet naar de grote steden in het hongerende westen van het land vervoerd konden worden.Jan Cremer (2017)

Van 10 tot 27 juni 2013 liet Cremer ruim duizend kunstwerken, foto's, brieven en andere persoonlijke documenten en objecten uit zijn bezit veilen.


In 2020 werd de Frans Banninck Cocqpenning aan hem toegekend. De penning wordt verleend aan Amsterdammers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op bijvoorbeeld het cultureel gebied. Loco-burgemeester Rutger Groot Wassink noemde Cremer ‘een voorganger en een pleitbezorger van het vrije Amsterdam zoals we dat nu kennen en waar iedereen welkom is’. 

ConditionVery good

GuaranteeBy putting the item up for auction, I agree with the Terms of Guarantee as they are applicable at Kunstveiling regarding the accuracy of the description of the item

The seller takes full responsibility for this item. Kunstveiling only provides the platform to facilitate this transaction, which has to be settled directly with the seller. More information.

Closes in 5d 19h 2m 04s
Starting bid€ 425
Buyer's premium : 15%
Bid Bid
Pick upYes, possible
Location of the object'S-GRAVENZANDE,  The Netherlands
ShipmentWorldwide
Auction details
Start time23-3-2023 at 10:23
End time31-3-2023 at 21:09
Please note: if a bid is made in the last 5 minutes, the auction will be extended by 5 minutes.

Not registered yet?
By creating a free account you can bid on {{numberOfItems}} items or sell an item in auction yourself.