Henri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33) - Vendu

AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!
Ce lot a été vendu Afficher le lot
Estampes (Signé à la main)

Connexion ou s'inscrire pour voir le rendement

Mettre un lot similaire en vente
AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!
AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!AcheterHenri Bernard Goetz - Bijzondere 1949 surrealistische gravure "printemps" kleine oplage (33)? Enchérissez de 32!
Mettre un lot similaire en vente
  • Description
  • Henri Bernard Goetz (1909-1989)
Type d'œuvre d'artEstampes (Signé à la main)
Année1949
TechniqueLithographie
SupportPapier
EncadréNon encadré
Dimensions56 x 38 cm (h x l)
SignéSigné à la main
Tirage33
Traduit avec Google Translate. Texte original afficher .

  • Gesigneerd en genummerd in potlood in de ondermarge (zie foto's)
    Oplage: 33 (24/33)
    Gedrukt door de kunstenaar
    Conditie: Iets verkleurd aan bovenzijde papier (in de marge, niet in het beeld)
    Afbeelding/plaatgrootte: 48x30 (HxB)
    Opmerking: Goetz werd geboren in de Verenigde Staten, verhuisde naar Parijs en werd een bekende surrealistische kunstenaar en journalist van de surrealistische beweging. Als graficus vond Goetz in de jaren zestig de carborundumdruk uit. In 1968 werd La gravure au carborundum, een verhandeling over carborundumdruk, uitgegeven door Galerie Maeght. Het werd geïntroduceerd door Joan Miró. Goetz maakte op deze manier veel abstracte prenten. Andere kunstenaars zoals Antoni Clavé, Antoni Tàpies en vooral Joan Miró gebruikten carborundumdruk in hun werken.

    Henri Bernard Goetz (1909-1989)

    Henri Bernard Goetz werd geboren op 29 september 1909 in New York in een familie van Franse en Amerikaanse afkomst. Hij studeerde aan Harvard University en aan de Grand Central Art School voordat hij in 1930 naar Parijs verhuisde, waar hij zijn studie voortzette aan de Academies Julian en Academies Ozenfant in Montparnasse.

    Na een korte terugkeer naar de Verenigde Staten in het begin van de jaren dertig, vestigde hij zich permanent in Frankrijk, waar hij samen met Victor Brauner een Parijse studio begon. Met Brauner sloot Goetz zich aan bij de surrealistische groep en werd al snel een hooggeplaatste vertegenwoordiger. Het jaar 1935 was van groot belang voor Goetz: hij exposeerde voor het eerst op de Salon des Surindependants, trouwde met de Nederlandse schilder Christine Boumeester en ontmoette Hans Hartung, met wie hij een goede vriend voor het leven zou zijn. In 1937 had Goetz zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie Van Leer in Parijs.

    Tijdens de oorlog werden Goetz en Boumeester, die zich niet hadden laten naturaliseren in Frankrijk, illegale vreemdelingen en werkten beiden in het verzet. Ze drukten folders op een eenvoudige drukpers en maakten posters om op de muren van Parijs te hangen. Ze hielden zich echter vooral bezig met de vervalsing van identiteitspapieren. Bijna gevangen genomen in 1942, werden ze gedwongen te vluchten naar het zuiden van Frankrijk, dat al een soort kolonie was geworden voor ontheemde kunstenaars en opmerkelijk veerkrachtige creatieve geesten. Na de bevrijding van Parijs in 1944 konden Goetz en zijn vrouw terugkeren.

    De naoorlogse periode zou het hoogtepunt van de carrière van Henri Goetz worden. Hij blijft lovende kritieken krijgen naarmate zijn werk steeds abstracter wordt en zich bevrijdt van alle surrealistische referenties. Hij werd bekend met meer dan honderd solotentoonstellingen in Frankrijk en in het buitenland.

    Hij gaf les op verschillende scholen voordat hij uiteindelijk de Académie Goetz oprichtte in het oude gebouw van André Lhote. Goetz vroeg nooit om geld voor zijn lessen. In 1967 werd hij onderscheiden met de Chevalier des Arts en in 1968 aanvaardde hij een leraarschap aan de École des Beaux-Arts, maar de school werd twee weken later gesloten wegens studentenstakingen. Daarna werkte hij aan de Universiteit van Parijs 8, waar hij les gaf in schilderen en etsen.

    Zijn werken bevinden zich nu in tal van musea en instellingen over de hele wereld, waaronder het Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Parijs; Goetz-Boumeester-museum, Villefranche-sur-Mer; Kunstmuseum van San Francisco; National Art Foundation, Illinois; Phoenix Kunstmuseum; San Diego-museum; Museum van New Mexico, Santa Fe; Museum van Boedapest; Jeruzalem Museum.
État
ÉtatBon
Expédition
Retrait sur place L'œuvre peut être récupérée sur place. En tant qu'acheteur, vous devez apporter vos propres matériaux d'emballage. L'emplacement est : Amsterdam, Les Pays-Bas
EnvoiColis postal
PrixJusqu'à 2 kg.
A l'intérieur de : Les Pays-Bas 7,00 €
Vers la Belgique 15,00 €
Vers l'Allemagne 15,00 €
Au sein de l'Europe 17,50 €
Vers le monde entier 20,00 €

Garantie
GarantieEn mettant le lot en vente, j'accepte les conditions de garantie telles qu'elles s'appliquent sur Kunstveiling en ce qui concerne l'exactitude de la description du lot mis aux enchères

Le vendeur assume l'entière responsabilité de ce lot. Kunstveiling ne fait que fournir la plate-forme pour cette transaction, à finaliser directement avec le vendeur. Plus d'informations.

Henri Bernard Goetz (1909-1989) 

français françaisaméricain américain

Mis en vente par  Artpointamsterdam
Membre depuis 2013
3864 lots vendus
Tous les lots de ce vendeur (116)
38 cm
56 cm
Connexion ou s'inscrire pour voir le rendement

Retrait sur placeOui, c'est possible
Le lot se trouve àAmsterdam,  Les Pays-Bas
Détails de la vente
Heure de début16-10-2022 à 20:45
Heure de fin30-10-2022 à 20:14
Enchères (5)
Connexion ou s'inscrire pour afficher l'historique des enchères