Bart Jonkers - Mandala’s

Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!
Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!Bart Jonkers - Mandala’s kopen? Bied vanaf 250!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Bart Jonkers (1920-2001)
TypeSchilderij
Periode1900 t/m 1944
TechniekGemengde Techniek
DragerPapier
IngelijstIngelijst
Afmetingen36 cm x 26 cm (h x b)
Incl. lijst58 cm x 48 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Kleurig uniek werk uit medio jaren 70 van de bekende en markante Utrechtse kunstenaar Bertus Jonkers, gevat in een nette houten  lijst (whitewash) en passe-partout. Bertus Jonkers was een fanatiek hatha-yoga beoefenaar en gefascineerd door de mandala. De mandala (cirkel) is een plan, kaart of geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt. 

Jonkers was zonder meer één van de meest intrigerende kunstenaar in zijn thuisstad Utrecht van de voorbije eeuw. Bij hem thuis, tussen 1989 en 1992, bouwde Jonkers een miniatuurmetropolis. Uit zand, gips, lijm en allerhande klein materiaal maakte hij miniatuurgebouwen en andere elementen van een stad, die gezamenlijk vorm gaven aan een metropool. Deze creatieve uitvoering van een metropool werd bekend als de "Ideale Stad", maar is ook gekend als de "Stad van devotie". In 1990 werd deze kunstcreatie getoond in het Centraal Museum van Utrecht en in 1992 kocht het museum een groot gedeelte van deze miniatuurconstructie.

Het werk van Jonkers wordt onder meer verzameld door het Rijksmuseum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en door privé verzamelaars wereldwijd.

 In 2016 werden er meerdere etsen van Jonkers tentoongesteld in Het Rembrandthuis tijdens de tentoonstelling "in de ban van Hercules Segers - Rembrandt en de modernen" een hommage aan Hercules Segers (1589/90-1633/40) i.s.m. het Rijksmuseum Amsterdam en de Hercules Segers Stichting    

Provenance: Nederlandse privé collectie
Gedurende de veiling is het werk op afspraak te bezichtigen in het centrum van Utrecht.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Openingsbod € 250
Veilingkosten: 15%
Bied mee Bied mee
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieUTRECHT,  Nederland
VerzendingNaar Nederland en België
Veilinggegevens
Starttijd19-9-2023 om 16:19
Eindtijd1-10-2023 om 20:25
Let op: bij een bod in de laatste 5 minuten wordt de veilingduur met 5 minuten verlengd.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.