• Populair
 • 1e keer aangeboden
 • Aftersale
 • Laatste 24u geplaatst
 • Loopt vandaag af
 • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français

Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina

Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!
Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!Viktor IV - Beschilderde houten kist van zijn woonschip Berendina Fennegina kopen? Bied vanaf 375!
Vergelijkbaar item plaatsen
 • Viktor IV (1929-1986)
TypeBeeld / Object
Periode1945 t/m 1999
TechniekGemengde Techniek
Afmetingen46 cm x 83.5 cm x 50 cm (h x b x d)
GesigneerdOngesigneerd
 • Een houten kist beschilderd door de Amerikaanse / Nederlandse ‘outsider artist’ Viktor IV (1929-1986).

  -Herkomst: De kist komt uit de nalatenschap van Eric Ipenburg (1953-2018), eigenaar van de filmboekwinkel Ciné Qua Non in de Staalstraat te Amsterdam, die door ziekte in 2016 zijn winkel na 35 jaar moest sluiten. De kist werd opgeslagen in een platenzaak in de Haarlemmerstraat die in 2018 dicht ging, en is daarna terecht gekomen bij een oud-werknemer van Eric. Deze heeft afstand gedaan van de kist wegens gebrek aan ruimte.

  -Afmetingen, 46 x 83,5 x 50 cm. (hoogte x breedte x diepte).

  -Conditie: In gebruikte en verweerde staat.

  Zie ook de foto’s voor een eigen indruk.

   

  Informatie over de kunstenaar:

  Viktor IV (New York, 1929 - Amsterdam, 1986) was een van oorsprong Amerikaans beeldend kunstenaar die in Amsterdam werkte en woonde. Ook bekend onder o.a. de namen Viktor Four en Bulgar Finn.

  Hij werd geboren als Walter Carl Glück en was de zoon van een Duitse en een Griekse immigrant en volgde een opleiding tot fotojournalist aan een college in Florida. Hierna reisde hij in diverse landen rond, tot hij zich in 1961 in Amsterdam vestigde. Hier woonde hij op de tjalk Berendina Fennegina (1890), een woonschip dat in de Binnen-Amstel lag, tussen de Blauwbrug en de Walter Süskindbrug. Enkele maanden na de moord op president John F. Kennedy begon hij te schilderen en vanaf dat moment noemde hij zich Viktor IV. Als materiaal gebruikte hij wrakhout, dat hij uit het IJ haalde en vervolgens bekraste, beschilderde, en met sjabloonletters en zelfbedachte runen van teksten voorzag. Zijn werken noemde hij Ikons.
  Rond 1970 schakelde Viktor IV over op papier. Hij werkte op losse bladen in A4-formaat die op een vel A3-formaat werden geplakt. Op de bladen legde hij gebeurtenissen die hem waren overkomen vast, of fabels, of losse invallen. De op een schrijfmachine vervaardigde teksten, voorzien van tekeningen en stempels, verzamelde hij in bundels.

  Nadat hij wegens een blindedarmontsteking in een ziekenhuis opgenomen was geweest ontfermde de Deense Ina Munck zich over hem; ze werd zijn levensgezellin en muze.
  Begin jaren tachtig nam Viktor IV een nieuwe naam aan: Bulgar Finn, naar de historische plaats Boelgar aan de Wolga.Hij was rond 1978 geïnteresseerd geraakt in tijd en uurwerken, en begon horloges en klokken te ontwerpen waarvan een cijfer was weggelaten of die tegen de klok in liepen in plaats van met de klok mee.

  De Berendina Fennegina was vanaf 1972 uitgebreid met diverse vlotten langszij, bedekt met stro, waarop huisdieren rondscharrelden. Voor de constructie werden gerecyclede materialen gebruikt. Eind juni 1986 kwam Viktor IV op 57-jarige leeftijd door verdrinking om het leven, tijdens een duik onder een vlot.
  Op 3 juli werd zijn kist, bedekt met een Amerikaanse vlag, op een vlot over de Amstel naar Zorgvlied vervoerd, waar hij werd begraven.

  In 1982 maakte August Louisson-Barrier een documentaire over hem, onder de titel “Who needs the Pacific Ocean” (te zien op YouTube).

  (bron: Wikipedia)

   

  Afhandeling:

  -De kist kan afgehaald worden in Amsterdam. Afhalen heeft onze voorkeur.

  Vanwege het formaat kan de kist niet per post verzonden worden.

  -U kunt eventueel gebruikmaken van de gespecialiseerde koeriersdienst van Kunstveiling: “Swift koeriers”.

  (zie ook de info onderaan deze pagina onder het kopje “Koeriersdienst”). Binnen Nederland zijn de bezorgkosten van Swift Koeriers voor deze kist: € 45,50.

   

  Vragen? Stuur even een mailtje.

  Kijk ook eens bij onze andere veilingaanbiedingen.

ConditieGoed

In gebruikte en verweerde staat. Zie ook de foto’s voor een eigen indruk.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Viktor IV (1929-1986)

AmerikaansAmerikaansNederlandsNederlandsAlle items van deze kunstenaar (7)
Geplaatst door  kunst_ikhebje
FA. (83)

Lid sinds 2013
2915 verkochte items
Alle items van deze verkoper (27)
Pinterest
83.5
46
50
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:01-02-2022 om 09:48
Eindtijd:14-02-2022 om 19:33
Openingsbod € 375
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam, Nederland
VerzendingAlleen per koerier

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.