• Populair
  • 1e keer aangeboden
  • Aftersale
  • Laatste 24u geplaatst
  • Loopt vandaag af
  • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français

Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001)

Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!
Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!Christo - The Gates - Project for Central Park, New York City (2001) kopen? Bied vanaf 425!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Christo (1935-2020)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal2001
TechniekLitho
DragerPapier
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen82 cm x 61.5 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage300
Titel van het kunstwerk: The Gates - Project for Central Park, New York City (2001)
Jaar: 2001
Techniek: Lithografie / offsetdruk
Signatuur: Handgesigneerd door kunstenaar
Staat: In goede staat, kleine oneffenheden aan de rand, zie foto’s
Afbeeldingsgrootte: 82,0 × 61,5 cm
Oorsprong werk: Gekocht van de uitgever Mr. Politeo, die deze druk van Christo kreeg. De heer Politeo publiceerde in 2020 ook een editie van afbeeldingen van Christo en Jeanne Claude voor de grafische kaart Homage F. G. Lorca. Volgens de uitgever zijn er 300 exemplaren van gedrukt waarvan een beperkt aantal door Christo zijn gesigneerd, exact aantal onbekend.

Christo Vladimirov Javacheff (Bulgaars: geboren Gabrovo, 13 juni 1935 – New York, 31 mei 2020) of kortweg Christo was een Bulgaars-Amerikaans architect, beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij is vooral bekend vanwege zijn 'inpakkunst', die in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, ontstond.

Van 1952 tot 1956 studeerde Christo aan de kunstacademie in Sofia. Daarna studeerde hij een jaar in Praag. In 1957 vluchtte hij naar Oostenrijk. Hier studeerde hij aan de Akademie der bildenden Künste Wien. Vanuit Wenen ging hij na korte tijd naar Genève en Parijs. In Parijs leefde hij een armoedig en geïsoleerd leven als portretschilder. Hij raakte geïnspireerd door de werken van Joan Miró, Nicolas de Staël, Jackson Pollock, Jean Tinguely en vooral ook Jean Dubuffet. In Parijs had hij (zonder er zich bij aan te sluiten) nauwe banden met de nouveau réalistes.

In januari 1958 maakte hij zijn eerste 'inpakkunst'. Bij deze eerste kunstvoorwerpen werd het verpakkingsmateriaal geschilderd of anderszins bewerkt. Vanaf 1959 liet hij het verpakkingsmateriaal onveranderd. Dieter Rosenkranz kocht enkele van deze eerste werken en bracht Christo in contact met Yves Klein en de kunsthistoricus Pierre Restany.

Christo werkte vanuit de Verenigde Staten altijd samen met zijn vrouw. Christo en Jeanne-Claude vonden het als kunstenaars belangrijk dat zij samen genoemd worden. In de praktijk werkte Jeanne-Claude meer als de public relations manager en zorgde ze voor de praktische logistiek terwijl Christo meer werkte aan het creatieve proces. Hij tekent de voorontwerpen die ook verkocht worden om de projecten te financieren. Alle beslissingen zowel de creatieve als de logistieke, werden door Christo en Jeanne-Claude samen genomen. Verder dan de kunstenaars die conceptuele kunst brengen waarbij het bij een concept blijft, hebben Christo en Jeanne-Claude hun ideeën werkelijk uitgevoerd. We zouden het landschapskunstwerken kunnen noemen waarbij het landschap zowel stedelijk als landelijk kan zijn.

De kunstzinnige strategie van Christo en Jeanne-Claude was om grote opvallende bouwwerken of landschappen met stof tijdelijk 'aan te kleden'. Het inpakken van gebouwen of objecten leidt tot de abstractie van deze onderwerpen. Voorbeelden van dit soort werk zijn de Pont Neuf in Parijs (1985), de Rijksdag in Berlijn (1995). In het Central Park in New York voerden zij een kunstproject uit in 2001.

Voor Christo en Jeanne-Claude was het zeer belangrijk dat de werken toegankelijk zijn voor het grote publiek. Meestal kost het veel overtuigingskracht en duurt het lange tijd voordat een gepland project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Voor de uitvoering van hun projecten maakten ze gebruik van een grote groep medewerkers. Het resultaat van hun werk is puur esthetisch bedoeld en heeft tot doel de mensen 'met andere ogen' te laten kijken naar de omgeving.

Christo en Jeanne-Claude financierden de projecten, die erg kostbaar zijn om uit te voeren, enkel met de verkoop van tekeningen, voorontwerpen en vroeger werk, bijvoorbeeld ingepakte voorwerpen. Zij weigerden elke vorm van sponsoring. Ook werden alle "vrijwilligers" die meewerkten aan de projecten betaald. ‘Wij verkopen alles wat we hebben, maar houden er zelf niets aan over. Zo zijn we aan niemand verantwoording schuldig’, zei Jeanne-Claude op een persconferentie naar aanleiding van de opening van de Gates.

Privéleven
In oktober 1958 ontmoette Christo Jeanne-Claude Denat de Guillebon, met wie hij 28 november 1962 trouwde. 11 mei 1960 werd hun zoon Cyril geboren. Vanaf februari 1964 woonden Christo en Jeanne-Claude in de Verenigde Staten.[2] Christo werd in 1973 Amerikaans staatsburger, Jeanne-Claude volgde in 1984, maar behield ook haar Franse paspoort. Op 18 november 2009 overleed Jeanne-Claude in een New Yorks ziekenhuis.

Christo overleed op 31 mei 2020 op 84-jarige leeftijd.
ConditieGoed

In goede staat, kleine oneffenheden aan de rand, zie foto’s

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Christo (1935-2020)

BulgaarBulgaarAmerikaansAmerikaansAlle items van deze kunstenaar (10)
Geplaatst door  Niv001
FA. (1)

Lid sinds 2020
49 verkochte items
Alle items van deze verkoper (4)
Pinterest
61.5 cm
82 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:30-07-2022 om 12:07
Eindtijd:13-08-2022 om 19:15
Openingsbod € 425
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieBergen op Zoom, Nederland
VerzendingWereldwijd

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.