David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst - Verkocht

David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!
David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!David Kouwenaar - Bijzondere in1962 geschilderde Gouache "Duiven" in originele lijst kopen? Bied vanaf 23!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • David Kouwenaar (1921-2011)
TypeSchilderij
Jaartal1962
TechniekGouache
DragerPapier
IngelijstIngelijst
Afmetingen20 cm x 42 cm (h x b)
Incl. lijst50 cm x 70 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
  • De in Amsterdam geboren zoon van NRC-journalist David Kouwenaar verbleef vanaf 1927 met zijn ouders, jongere broer Gerrit en zusje Jeltje 's zomers aan de Doorntjes te Bergen. In hetzelfde laantje woonde het gezin Ten Holt, waarvan drie leden een blijvend stempel op David zouden drukken: de schilder Henri ten Holt en zijn zoons Friso en Simeon. De drie jongens werden vrienden voor het leven; vader Henri gaf David en Friso omstreeks 1935 tekenlessen. De Academie vormde het talentvolle tweetal tot professioneel schilder; Simeon, de gedreven musicus, zou met zijn magistrale composities naam maken.

Breuk
Voor David , die zich in 1941 in Bergen vestigde, vormde de oorlog een breuk in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Zijn knappe, naturalistische zelfportretten van vóór 1940 maakten na de oorlog geen indruk meer. Kouwenaar werd gegrepen door de nieuwe artistieke experimenten van onder andere de Cobra-beweging. Met mede-leden van het KCB als Jaap Mooy en Jaap de Carpentier deed hij mee aan een 'aanstootgevende' expositie in De Taverne, die op last van de toenmalige burgemeester Huygens moest worden gesloten.
De non-conformistische Kouwenaar was ook bij de 'geruchtmakende' intocht in het Amsterdams Stedelijk Museum van dichter-schilder Lucebert, de 'Keizer der Vijftigers'. Met beeldhouwer Jaap Mooy trad hij op als 'vazal' van 'Keizer Lucebert'.
In maart 1946 trouwde David met de getalenteerde beeldhouwster Jeanne Bijlo. Het kunstenaarspaar kreeg twee dochters: Daphne, die is gaan schilderen en Janine, die de dans als kunstvorm koos.
Exposities
Eenmaal in rustiger artistiek vaarwater, schilderde de blijvend jongensachtige David het leven dichtbij huis ('Beperkt uitzicht'): Jeanne, zijn mooie tuin, meisjes op fietsen, zijn kunstvrienden, de zee en de duinen. En dat alles met lichte tinten in vloeiende lijnen. Kouwenaars werk vond veel aftrek. Toen Jeanne, na jaren vol creatieve activiteit wegens ernstige ziekte veel zorg nodig had, heeft David zijn penselen neergelegd. Jeanne overleed in augustus 2000.
David Kouwenaar heeft dikwijls zijn werk kunnen exposeren. Op drie locaties was er in 1991 een prachtige overzichtsexpositie. De meest recente duo-tentoonstelling van David en Jeanne was begin 2011 in Museum Kranenburgh.
Het werk en de initiatieven van de door velen betreurde David Kouwenaar en zijn beide kunstbroeders zijn voor Bergen en de cultuur van blijvende betekenis gebleken.


ConditieZeer Goed

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

David Kouwenaar (1921-2011)

Nederlands Nederlands

Geplaatst door  Artpointamsterdam
FA. (120)

Lid sinds 2013
3288 verkochte items
Alle items van deze verkoper (52)
70 cm
50 cm
42 cm
20 cm
Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatiePurmerend,  Nederland
VerzendingWereldwijd
Veilinggegevens
Starttijd18-3-2023 om 21:32
Eindtijd28-3-2023 om 22:32
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.