• Populair
 • Loopt vandaag af
 • 1e keer aangeboden
 • Vanaf 1 euro
 • Vandaag geplaatst
 • Laatste kans
 • Alleen aftersale
Deutsch
English
Français

David Kouwenaar, lino - Verkocht

David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!
Dit item is verkocht Toon item

Verkoopprijs: € 15,00

Vergelijkbaar item plaatsen
David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!
David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!
David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!David Kouwenaar, lino kopen? Bied vanaf 15!
Vergelijkbaar item plaatsen
Verkoper

Geplaatst door  Cello1
FA. (41)

Lid sinds 2016
1164 verkochte items
Alle items van deze verkoper (90)
 • David Kouwenaar (1921-2011)
TypeGrafiek na 1900
Periode1900 t/m 1944
GesigneerdHandgesigneerd

Lino in twee kleuren van David Kouwenaar uit 1955, ongesigneerd. Afm. blad 30,5x42,7, beeld 23x33. Zie voor de staat van het blad de foto's, er is verkleuring en bovenaan het blad zit een scheurtje.

Dit blad is afkomstig uit de nalatenschap van Harm Kamerlingh Onnes (schilder, 1893-1985)

Wordt verstuurd tussen twee platen.

 

info kunstenaar: https://rkd.nl/nl/explore/artists/Kouwenaar%2C%20David

info van dichtbij.nl:

De in Amsterdam geboren zoon van NRC-journalist David Kouwenaar verbleef vanaf 1927 met zijn ouders, jongere broer Gerrit en zusje Jeltje 's zomers aan de Doorntjes te Bergen. In hetzelfde laantje woonde het gezin Ten Holt, waarvan drie leden een blijvend stempel op David zouden drukken: de schilder Henri ten Holt en zijn zoons Friso en Simeon. De drie jongens werden vrienden voor het leven; vader Henri gaf David en Friso omstreeks 1935 tekenlessen. De Academie vormde het talentvolle tweetal tot professioneel schilder; Simeon, de gedreven musicus, zou met zijn magistrale composities naam maken.

Breuk

Voor David , die zich in 1941 in Bergen vestigde, vormde de oorlog een breuk in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Zijn knappe, naturalistische zelfportretten van vóór 1940 maakten na de oorlog geen indruk meer. Kouwenaar werd gegrepen door de nieuwe artistieke experimenten van onder andere de Cobra-beweging. Met mede-leden van het KCB als Jaap Mooy en Jaap de Carpentier deed hij mee aan een 'aanstootgevende' expositie in De Taverne, die op last van de toenmalige burgemeester Huygens moest worden gesloten.

De non-conformistische Kouwenaar was ook bij de 'geruchtmakende' intocht in het Amsterdams Stedelijk Museum van dichter-schilder Lucebert, de 'Keizer der Vijftigers'. Met beeldhouwer Jaap Mooy trad hij op als 'vazal' van 'Keizer Lucebert'.

In maart 1946 trouwde David met de getalenteerde beeldhouwster Jeanne Bijlo. Het kunstenaarspaar kreeg twee dochters: Daphne, die is gaan schilderen en Janine, die de dans als kunstvorm koos.

Exposities

Eenmaal in rustiger artistiek vaarwater, schilderde de blijvend jongensachtige David het leven dichtbij huis ('Beperkt uitzicht'): Jeanne, zijn mooie tuin, meisjes op fietsen, zijn kunstvrienden, de zee en de duinen. En dat alles met lichte tinten in vloeiende lijnen. Kouwenaars werk vond veel aftrek. Toen Jeanne, na jaren vol creatieve activiteit wegens ernstige ziekte veel zorg nodig had, heeft David zijn penselen neergelegd. Jeanne overleed in augustus 2000.

David Kouwenaar heeft dikwijls zijn werk kunnen exposeren. Op drie locaties was er in 1991 een prachtige overzichtsexpositie. De meest recente duo-tentoonstelling van David en Jeanne was begin 2011 in Museum Kranenburgh.

Het werk en de initiatieven van de door velen betreurde David Kouwenaar en zijn beide kunstbroeders zijn voor Bergen en de cultuur van blijvende betekenis gebleken.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Dit item is verkocht voor 15,00
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:11-11-2016 om 14:49
Eindtijd:25-11-2016 om 14:49
Biedingen (1)
reja64
12 nov. / 11:37
€ 15
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.