• Populair
  • 1e keer aangeboden
  • Aftersale
  • Laatste 24u geplaatst
  • Loopt vandaag af
  • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français

Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus

Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!
Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!Ferdinand Oldewelt - gevarieerd stilleven met o.a. symboliek mbt de kruisiging van Jezus kopen? Bied vanaf 550!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Ferdinand Oldewelt (1857-1935)
TypeSchilderij
Periode1900 t/m 1944
TechniekOlieverf
DragerCanvas (Doek)
IngelijstIngelijst
Afmetingen61.5 cm x 89.5 cm (h x b)
Lijst97 cm x 106.5 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Ferdinand Gustaaf Willem Oldewelt werd geboren op 19 augustus 1857 te Amsterdam. Hij was van 1891 tot 1896 hij tekenleraar in Haarlem, daarna werd hij directeur van de Minerva Academie in Groningen en ten slotte van 1903 tot 1922 leraar aan de Rotterdamse Academie voor beeldende kunsten.

Hij dient ook vermeld te worden als één der schilders die reeds aan het einde van de 19e eeuw in Laren gewerkt heeft. In 1922 kwam hij in Laren wonen. Hij werkte daar in de zomermaanden van 1890. Het feit dat hij daar alleen in dat jaar geweest is, maakt hem weliswaar tot een der pioniers, maar geeft ook de indruk dat hij zich artistiek niet verbonden gevoeld heeft met dit gebied. Het zouden wellicht vriendschappen geweest kunnen zijn die hem daarheen brachten.

Oldewelt was een veelzijdig bekwaam kunstenaar. In zijn Amsterdamse tijd schilderde hij veel stadsgezichten. Van 1891 tot 1896 was hij tekenleraar in Haarlem, daarna werd hij directeur van de Minerva Academie in Groningen en ten slotte van 1903 tot 1922 leraar aan de Rotterdamse Academie voor beeldende kunsten.

In Rotterdam had hij een atelier op de hoek van de Schiedamse Singel en de Westzeedijk. Daar schilderde hij portretten, stillevens en naaktfiguren en een grote triptiek met als onderwerp 'Armenzorg' dat geplaatst werd in het Stadhuis op de Coolsingel. Vanaf 1898 tot 1915 trok hij elke zomer naar Drente waar hij een aantal fraaie boereninterieurs schilderde.

Hij was vijfenzestig jaar toen hij naar Laren terugkwam om zich daar blijvend te vestigen. In die Larense tijd heeft hij vooral stillevens geschilderd. Hij leefde daar vrij teruggetrokken. Hij hield niet van populariteit en weigerde stelselmatig de hem aangeboden functies in het verenigingsleven. Desondanks was hij zeer geliefd en gewaardeerd onder de Larense collega's, die voor hem op zijn zeventigste en vijEenzeventigste verjaardag met veel moeite ere-tentoonstellingen organiseerden waarbij Oldewelt onbereikbaar bleef voor huldeblijken. Zijn terughoudendheid is waarschijnlijk de oorzaak geweest van zijn minder grote bekendheid.

In 1934 kreeg hij een lichte hartaanval waarvan hij schijnbaar geheel genas, maar na een lange avondwandeling volgde 22 april 1935 een tweede aanval, die een einde maakte aan een welbesteed schildersleven. Hij is letterlijk in zijn schildersjas gestorven, zeiden zijn Larense vrienden, die hem twaalfjaar in hun midden hadden gehad.

Hoewel hij moeilijk tot de Gooise Schilders gerekend kan worden, is hij op latere leeftijd toch onder hen een opmerkelijke figuur geweest.

Werk van de kunstenaar is in bezit van het Singer Museum te Laren en het Stedelijk te Amsterdam.

Vanwege het formaat af te halen in Amsterdam.
ConditieZeer Goed

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Ferdinand Oldewelt (1857-1935)

NederlandsNederlandsAlle items van deze kunstenaar (1)
Geplaatst door  KunstkamerZuidoost
FA. (16)

Lid sinds 2012
646 verkochte items
Alle items van deze verkoper (29)
Pinterest
106.5 cm
97 cm
89.5 cm
61.5 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:30-05-2022 om 11:13
Eindtijd:12-06-2022 om 22:37
Openingsbod € 550
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam, Nederland
VerzendingUitsluitend afhalen op locatie

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.