Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!)

Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!) kopen? Bied vanaf 695!
Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!) kopen? Bied vanaf 695!Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!) kopen? Bied vanaf 695!Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!) kopen? Bied vanaf 695!Harry van Kruiningen - Olieverf op doek: De vleermuisvrouwen - 1988 (mooie lijst, sterk afgeprijsd!) kopen? Bied vanaf 695!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Harry van Kruiningen (1906-1996)
Type kunstwerk Schilderij
Jaartal 1988
Techniek Olieverf
Drager Canvas (Doek)
Stijl Minimalistisch
Onderwerp Figuren
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 60.5 x 71 cm (h x b)
Incl. lijst 83 x 93 cm (h x b)
Gesigneerd Handgesigneerd
Dit werk is onderdeel van de Moderne Schilderijen Special > 300 euro special.

Olieverf op doek van Harry van Kruiningen. Titel: De vleermuisvrouwen. Jaar: 1988. Afmetingen incl lijst: H83 x b93cm. Afmetingen voorstelling: H60.5  x b71cm. Het werk is, rechts onderaan, gesigneerd  door de kunstenaar. De authenticiteit van dit werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag, worden gemaild.


Dit werk kunt u ook vinden in het supplement bij de oeuvrecatalogus, op de website, van deze kunstenaar. Zie: https://drive.google.com/file/d/1HwnweuvhVD41Wl79y9tnwnekBkXT3QS-/view

Lijsten: Beschadigingen aan lijsten worden niet beschreven. Indien een werk achter glas is ingelijst en het glas is kapot, zal dit wel vermeld worden. Bij foto's van ingelijste werken kan spiegeling zichtbaar zijn.

Verzenden/ophalen:

Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag(Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen , bij vooruitbetaling, is zeer ruim, m.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. Het werk kan ook worden verstuurd via een Kunstkoerier(Swift).

Biografie Harry van Kruiningen (1906 - 1996)

Harry van Kruiningen werd geboren in 1906 in Hansweert, gemeente Kruiningen in Zeeland, als Henri Adelbert Janssen en overleed in 1996 in Laren in het Rosa Spierhuis. Hij was buitengewoon veelzijdig: schilder, graficus, keramist, tekenaar, auteur en illustrator van zeven kinderboeken, cineast en monumentaal kunstenaar. Maar de meeste bekendheid verwierf hij met zijn etsen. Zijn grafisch werk is te karakteriseren als abstract figuratief, verbeeldingen op reële vormen gebaseerd.

Embrio, 1947 Kleurenlitho op papier 20,5 x 17 cm collectie Museum Boijmans van Beuningen

Al op jonge leeftijd wist hij dat hij kunstschilder wilde worden. Door omstandigheden kon hij pas als 21-jarige naar een opleiding. Hij begon als schilder van stillevens, stadsgezichten en landschappen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, gekenmerkt door realisme en sociaal engagement. Want Van Kruiningen was zeer maatschappelijk betrokken. Vóór de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de CPN. Daar leerde hij zijn vrouw Rie Lieuwen kennen, met wie hij in 1929 trouwde. Van 1936 tot juli 1942 deed hij mee met het kunstenaarsverzet en vervaardigde hij valse persoonsbewijzen (samen met zijn vriend en collega-kunstenaar Ger Gerrits) tot hij opgepakt werd. Hij wist vrij te komen en dook onmiddellijk onder. Na de oorlog was hij actief in kunstenaarsvakbonden en -verenigingen om betere werk- en leefomstandigheden voor kunstenaars te bewerkstelligen.

Zijn werk na de oorlog werd abstracter en kleurrijker. Vanaf 1946 bracht hij de kleurenlitho tot

leven in zijn bibliofiele series 24 litho ́s (Republiek der Letteren, 1947), Metamorphosen van Ovidius

(1953), het Zonnelied van Achnaton (1954), het Soemerische epos Gilgamesj (1955) en het Lied van

Heer Halewijn (1956), alle uitgegeven bij Le Canard.

Homoseksueel gedrag van mannelijke Gameten van het wier Chlamydomonas, 1980 Kleurenets op papier 59,5 x 37,5 cm particuliere collectie © foto Ulco Janssen

Op 52-jarige leeftijd in 1958 werd Van Kruiningen docent grafische kunsten aan de Academie voor beeldende kunsten Arnhem (de latere ArtEZ). Hij schreef voor zijn studenten een leerboek Techniek van de Grafische Kunst. Samen met zijn zoon Ulco produceerde hij een documentaire film over de geschiedenis en techniek van de grafische kunst en een film over Rembrandt als etser.

Andere bekende series etsen geïnspireerd op literaire bronnen zijn de Twee en twintig etsen bij minnebrieven van een Franctireur van Multatuli (1973), de gruwelverhalen van Edgar Alan Poe (1974), de bijbelcommentaren van de filosoof Spinoza, getiteld Twee en twintig etsen bij uitspraken van een brilleslijper Spinoza (1975), en Gullivers Reizen van Jonathan Swift (etsen 1974).

Het leven van de gewone man in Amsterdam in de 14e tot de 17e eeuw verbeeldde hij in een serie van 33 zwart–wit etsen in de uitgave Leven en willekeur in Amsterdam (1970).

De natuur en de evolutie waren een grote inspiratiebron voor hem in de jaren 1977 tot 1986. Hij raakte geboeid door de microwereld van de algen. Naar aanleiding van wat hij zag door de microscoop maakte hij enkele series kleurenetsen over het ontstaan van het leven (1977) en het ontstaan van de seksualiteit (1980) en als laatste een bibliofiele uitgave: Volvox (1986).

Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: 's-gravenzande, Nederland
koeriersdienstBen u niet in staat om een werk zelf af te halen, dan kunt u een koeriersdienst inschakelen om het werk te laten afhalen. Klik hier voor meer informatie over hoe dit werkt en bekijk de tarieven.
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .