Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 - Verkocht

Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 kopen? Bied vanaf 55!
Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 kopen? Bied vanaf 55!Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 kopen? Bied vanaf 55!Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 kopen? Bied vanaf 55!Jef Diederen - Houtsnede: Montagne Sainte Victoire - 1991 kopen? Bied vanaf 55!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Jef Diederen (1920-2009)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1991
TechniekHout/Linosnede
DragerJapans Papier
StijlModern
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen92.5 cm x 63 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage75/75
Houtsnede van Jef Diederen. Titel: Montagne Sainte Victoire. Jaar: 1991. Oplage: 75/75. Afmetingen blad: H92.5  x b63cm. Afmetingen voorstelling: H84 x b61cm. Het werk is, rechts onderin, met potlood gesigneerd door de kunstenaar. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag worden gemaild.

Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen , bij vooruitbetaling, is zeer ruim, m.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. Het werk kan ook worden verstuurd. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.

Jef Diederen (Heerlen, 25 augustus 1920 - Amsterdam, 26 maart 2009) was een Nederlandse schilder en graficus. Diederen was een van de zogenoemde Amsterdamse Limburgers. Zijn latere schilderkunst wordt tot de abstracte kunst gerekend.
Leven en werk
Hij doorliep van 1939 tot 1943 de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht, waar hij Pieter Defesche en Ger Lataster leerde kennen. De kunstnijverheidsschool onderwees de studenten in vrijwel alle kunstdisciplines, van schilderen en grafiek tot glaskunst en theatervormgeving. Jef vervolgde in 1943 zijn opleiding (Studierichting Tekenen) aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, maar vertrok een jaar later weer, om de opleiding in 1947 te vervolgen. Hij nam deel aan de groepsexpositie Amsterdamse schilders van Nu in 1948 en sloot zijn studie Monumentale en Versierende Schilderkunst in 1951 af. In 1948, 1949 en 1950 kreeg hij de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst. Aan de Rijksacademie ontmoette Diederen naast Lataster ook Karel Appel en Corneille als zijn studiegenoten.
Tot 1955 schilderde hij veelal landschappelijke gouaches, tekeningen. Het zijn veelal realistische landschappen uit zijn geboortestreek Zuid-Limburg. De schilders die aangeduid worden als ´Amsterdamse Limburgers´ werden uiteindelijk bekend met zeer uiteenlopend werk, maar ze zijn allen diepgaand beïnvloed door de Franse post/impressionistische kunst. Daarna ontwikkelde hij zich - evenals Ger Lataster - in een abstracte richting, hoewel bij hem het landschap een grote inspiratie bleef. De afmetingen van zijn olieverfschilderijen waren vaak eigenzinnig en vielen daardoor op. Ook combineerde hij doeken in diverse maten met elkaar.
De kunst van Jef Diederen is lyrisch-abstract met een vriendelijke en zachte uitstraling, ondanks de sterke kleuren. Frankrijk is daarbij een belangrijke bron van inspiratie geweest. Zijn werk wordt verder gekenmerkt door sterk maatschappelijk engagement. Hij maakt werken in reactie op onder meer de Apartheid in Zuid-Afrika, het lot van de joden in de Tweede Wereldoorlog, nazi-executies in de Oekraïne, de onderdrukking van de Indianen in de VS, de Palestijnse intifada, de politieke gevangenen in Spanje onder het Franco regime en de Vietnamoorlog, maar hij heeft met zijn landschappen ook oog voor de ontvolking van het platteland in Frankrijk. Hij maakt uitgebreide hommages aan zijn jazzhelden als Albert Ayler of favoriete kunstenaars als Cézanne, en zijn kunstenaarsvrienden Lei Molin en Pieter Defesche. Hij laat zich inspireren door onder meer de teksten van zijn vrienden de dichters Lucebert en Bert Schierbeek en door middeleeuwse Spaanse verhalen (zoals 'Romance del Prisonero'). Als eigenzinnig kunstenaar heeft hij nooit vaste aansluiting gezocht bij groeperingen of stromingen. Naast zijn vele schilderijen en werken op papier voerde hij ook diverse opdrachten uit voor wandschilderingen en glasramen. Hij is een van de meest vooraanstaande grafische kunstenaars van Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf daarnaast les aan de Kunstacademie van Den Bosch.
In 1987 werd aan hem de Jeanne Oosting Prijs toegekend, een prijs uit waardering voor individuele artistieke kwaliteit van een oeuvre binnen de figuratieve kunst.ConditieGoed

Op de witte randen, om het werk heen, zitten wat kreukels. Goed ingelijst, valt dit in de lijst/onder het passe-partout.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Dit item is verkocht voor 134,55 (Incl. 15% veilingkosten)
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:02-10-2022 om 17:12
Eindtijd:07-10-2022 om 20:41
Biedingen (8)
BoschkerHack
07 okt. / 20:32
€ 117
deneefvanklaas
07 okt. / 20:31
€ 107
BoschkerHack
07 okt. / 20:31
€ 100
BoschkerHack
07 okt. / 20:31
€ 97
deneefvanklaas
07 okt. / 20:31
€ 87
BoschkerHack
07 okt. / 20:30
€ 77
deneefvanklaas
07 okt. / 20:30
€ 67
BoschkerHack
07 okt. / 12:35
€ 55
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.