Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972

Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!
Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!Jaap van den Ende - Zeefdruk: Geometrisch abstracte compositie - 1972 kopen? Bied vanaf 99!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jaap van den Ende (1944)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1972
TechniekZeefdruk
DragerPapier
StijlModern
OnderwerpAbstract
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen78 cm x 53 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage49/100
Zeefdruk van Jaap van den Ende. Geometrisch abstracte compositie. Jaar: 1972. Afmetingen blad: H78 x b53cm. Afmetingen voorstelling: H51 x b40cm. Het werk is rechts onderaan, met potlood gesigneerd, door de kunstenaar. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag, worden gemaild.

Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen , bij vooruitbetaling, is zeer ruim, m.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. Het werk kan ook worden verstuurd via Postnl. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.

Jaap van den Ende (Delft, 22 september 1944) is een Nederlands kunstschilder.

Tussen 1961 en 1964 volgde hij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tussen 1977 en 1981 gaf Jaap van den Ende les aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, tussen 1980 en 2001 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Jaap van den Ende heeft in enkele boeken zijn visie op kunst en in het bijzonder de positie van zijn eigen werk daarbinnen beschreven (zie onder Eigen publicaties).

Werk
Het vroege werk van Jaap van den Ende is geometrisch abstract en systematisch. Het had als uitgangspunt dat de werkelijkheid gevormd is en bepaald wordt door wetmatigheden. Wetmatigheden vormden de leidraad van Van den Endes werk. In de serie schilderijen van Jaap van den Ende uit de jaren 60 wisselden gekleurde vormen elkaar in een vooraf berekend systeem af. In de jaren 70 en 80 ontwikkelde het werk zich naar losser geschilderde doeken en combinaties van doeken. Ook hierbij speelde de abstractie als vertaling van werkelijke beelden een grote rol. Aan het eind van de jaren 80 introduceerde Jaap van den Ende figuratieve vormen in zijn schilderijen. De schilderijen combineerden in die periode verschillende voorstellingen en abstraheringen daarvan binnen een doek. De thema's betroffen onder meer architectuur, portretten, strand- en stadsgezichten.
De recentste serie loopt vanaf 1997. In een serie landschappen, parken, strand- en stadsgezichten en natuurlijke elementen zoals bomen en wolken worden de verschillende voorstellingen en abstracties op verschillende aaneengesloten doeken afgebeeld. Jaap van den Ende kiest voor thema's die zowel voor iedereen herkenbaar als lokaal zijn. De figuratieve doeken zijn gebaseerd op foto's en fotorealistisch weergegeven. Ze tonen de plek vanuit verschillende invalshoeken. De abstracte vormen zijn afgeleid van de figuraties. De ordening ervan is ook in deze serie gebaseerd op vooraf bepaalde systemen.
Contour, Continuïteit
In 2007 organiseerden Jaap van den Ende en Jan Hein Sassen de tentoonstelling Contour, Continuïteit, een vervolg op de Delftse Contour-tentoonstellingen uit de periode tussen 1951 en 1987. Zij richtten de Delftse musea Het Prinsenhof, Nusantara en het Museum Lambert van Meerten in met kunstwerken van 111 hedendaagse Nederlandse kunstenaars, waarbij zij gebruik maakten van een deel van de vaste collectie. Elke zaal bevatte historische en huidige werken, waartussen een stilistische of inhoudelijke relatie te leggen was. Thema's waren bijvoorbeeld oorlog, aandacht voor de natuur en portretten. In Nusantara en Museum Lambert van Meerten was werk tentoongesteld dat verband hield met de collecties, bestaand uit voorwerpen uit Indonesië en West-Papoea en stijlkamers. Enige controversie bestond rond de video 'Arm Schaap' uit 1997 van Jeroen Eisinga. De Partij voor de Dieren stelde vragen aan minister Verburg van Landbouw en minister Plasterk van Cultuur over het kunstwerk. Jaap van den Ende ontving de Gemeentepenning van de burgemeester van Delft voor zijn totale werk en voor zijn rol als gastconservator voor deze tentoonstelling.ConditieZeer Goed
De voorstelling is in zeer goede staat. Links bovenin de hoek zit een vouw(zie foto) en op de witte  randen zitten wat kreukels.
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Openingsbod € 99
Veilingkosten: 15%
Bied mee Bied mee
AfhalenJa is mogelijk
Objectlocatie's-Gravenzande,  Nederland
VerzendingAlleen binnen Europa
Veilinggegevens
Starttijd29-5-2023 om 16:34
Eindtijd4-6-2023 om 20:38
Let op: bij een bod in de laatste 5 minuten wordt de veilingduur met 5 minuten verlengd.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.