Jacobus Doeser - Jacob Doeser 1884-1971 "Amsterdam Nieuwezijds" GROOT olieverf ca. 1930 - Verkocht

Jacob Doeser 1884-1971 "Amsterdam Nieuwezijds" GROOT olieverf ca. 1930 kopen? Bied vanaf 1!
Dit item is verkocht Toon item
Schilderij

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Jacob Doeser 1884-1971 "Amsterdam Nieuwezijds" GROOT olieverf ca. 1930 kopen? Bied vanaf 1!
Jacob Doeser 1884-1971 "Amsterdam Nieuwezijds" GROOT olieverf ca. 1930 kopen? Bied vanaf 1!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jacobus Doeser (1884-1970)
Type kunstwerkSchilderij
Periode1900 t/m 1944

Schilder: Jacob Doeser (1884 - 1971)
Titel/Voorstelling: " Amsterdam Nieuwezijds voorburgwal "
Datering: ca. 1930
Medium /Techniek : olieverf op doek
Maten : 70 x 50 cm ( doek ) en 90 x 70 ( ingelijst )
Gesigneerd: achterzijde
Conditie : goed

Jacobus Johannes Doeser werd op 8 december 1884 in Utrecht geboren en woonde en werkte Laren, Utrecht, Zandvoort, Noordwijk, Parijs en Leipzig. In 1940 vestigde hij zich in Bennekom. Doeser vormde zich zelf en schilderde, tekende en lithografeerde Bloemen, landschappen figuren en portretten in een moderne vrije trant.
Op 30 januari 2001 werd bij Cristie´s in Amsterdam een bloemstilleven van Jacobus Doeser, "vaas met witte lelies" voor het record bedrag van fl 46.000 verkocht.
Vooral het gegeven dat Doeser vanaf 1910 in Laren werkzaam was is belangrijk voor de plaatsing van dit bijzondere schilderij in een kunsthistorische context. Het Gooi was toen een verzamelplaats van kunstenaars die een nieuw wereldbeeld nastreefden. Velen van hen o.a. Piet Mondriaan, Jacob Bendien en Nico van Rijn werkten onder invloed van de theosofie, die zich in het Gooi nadrukkelijk rondom de commune Walden had genesteld. Laren en Blaricum werden in die tijd in publicaties wel bezielde dorpen genoemd.
De kunstenaars uit deze groepering beeldden weliswaar de vormen der werkelijkheid af, maar wat de schilder ons als ondergrond hierin verbeeld heeft, is wat zijnen geest bij de aanschouwing der werkelijkheid aan staag naderende verlossing en zegenpraal, aan nieuwe beschaving des geestes wordt voorspeld.
Buiten deze kring van "ideeisten" werd in Laren ook op schilderkunstig gebied op uiteenlopende manieren gezocht naar vernieuwing. Jacobus Doeser heeft stellig kennis genomen van de luministische schilders die ook in die jaren in Laren aktief waren, zoals Jan Sluijters, Co Bremen en Ferdinant Hart Nibbrig. Ook in Utrecht heeft Jacobus Doeser kontakt gehad met schilders die in die tijd een combinatie van vergeestelijking en abstrahering nastreefden, zoals Janus de Winter.
Zelf gaf Doeser nog een andere inspiratie op; stijl, modern en expressief-realistisch, beinvloed door Vincent van Gogh. Het is zonder meer duidelijk dat Van Gogh, wiens werk pas in het begin van de 20e eeuw wat algemener bekend werd , een inspirerend voorbeeld voor Jacobus Doeser is geweest.

LET OP !! ivm het formaat kan dit schilderij alleen bij ons worden opgehaald of op verzoek door ons ( tegen brandstofprijsvergoeding ) worden bezorgt.

Transport
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
Veilinggegevens
Starttijd19-10-2014 om 13:13
Eindtijd2-11-2014 om 12:13
Biedingen (35)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken