Marcel Louis Baugniet - Carrés

Marcel Louis Baugniet - Carrés kopen? Bied vanaf 350!
Marcel Louis Baugniet - Carrés kopen? Bied vanaf 350!Marcel Louis Baugniet - Carrés kopen? Bied vanaf 350!Marcel Louis Baugniet - Carrés kopen? Bied vanaf 350!Marcel Louis Baugniet - Carrés kopen? Bied vanaf 350!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Marcel Louis Baugniet (1896-1995)
TypeTekening / Aquarel
Jaartal1925
TechniekGemengde Techniek
DragerPapier
StijlAbstract
OnderwerpAbstract
IngelijstIngelijst
Afmetingen20 cm x 14 cm (h x b)
Incl. lijst33 cm x 24 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Marcel Louis Baugniet, gemende techniek op papier. Door de kunstenaar in potlood gesigneerd en gedateerd “1925. Ingelijst. In perfecte staat.

Totale afmetingen ; 33 x 24 cm.

Marcel-Louis Baugniet werd op 18 maart 1896 in Luik geboren. Deze kunstschilder, theoreticus, ontwerper van meubelen, affiches, theaterkostuums en -decors is een van de voornaamste voorvechters van het begrip “Plastique pure” of “Zuivere Beelding”. Baugniet studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel, waar hij Paul Delvaux, René Magritte, Victor Servranckx en Pierre-Louis Flouquet als studiegenoten had. Daarna trok hij naar Parijs en besloot dat hij een carrière als avant-gardekunstenaar en iconoclast wou uitbouwen. Hij ontdekte er de abstracte kunst met Kandinsky, Kupka, Mondriaan en Delaunay en hoorde er, tegelijk met verbijstering en met verrukking, praten over de constructivistische beweging die in Rusland het levenslicht had gezien met Malevitsj en Lissitsky. In 1922 keerde de toen 26-jarige Baugniet terug naar Brussel en trouwde er met de danseres Akarova voor wie hij theaterkostuums en –decors ontwierp. Baugniet schilderde, tekende en graveerde schitterende reeksen danseressen en sportlui (de “Kaloprosopies”), die hij altijd in de onverbiddelijke lijnen van de geconstrueerde kunst inpaste. Met grote ingetogenheid schilderde hij geometrische composities waarbij de sierlijke kleuren de strijd aangaan met de strakke vormen. Baugniet schreef artikelen over esthetica en toegepaste kunst in het weekblad 7 Arts en gaf samen met de Nederlandse architect Van Tonderen het manifest van de beweging uit dat hij de titel “LE BEAU, C’EST L’UTILE” (Mooi is, wat nuttig is) gaf. Rond het einde van de jaren 1920 scheidde hij van Akarova. In 1927 opende hij zijn eigen decoratiezaak. Baugniet legde zijn penselen aan de kant en ging zich toeleggen op binnenhuisarchitectuur en het ontwerpen van buismeubelen, consumptieartikelen en tapijten. Hij trad opnieuw in het huwelijk met zijn tweede echtgenote, de Russin Olga Reich. Hij richtte een ideeënkring op waar kunstenaars, schrijvers, politici en intellectuelen van alle strekkingen elkaar ontmoetten. Tijdens zijn hele carrière nam Baugniet deel aan talrijke internationale tentoonstellingen van decoratieve kunst. In 1977 werden de abstracte kunst, het constructivisme en Marcel-Louis Baugniet plots opnieuw ontdekt. Nu hij werd onderscheiden en bewierookt, begon hij opnieuw te schilderen en richtte hij in 1987 samen met Jo Delahaut en Jean-Pierre Maury het tijdschrift Mesures op. Hij overleed in 1995.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Openingsbod € 350
Veilingkosten: 15%
Bied mee Bied mee
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieOudenaarde,  België
VerzendingAlleen per koerier
Veilinggegevens
Starttijd18-9-2023 om 23:08
Eindtijd1-10-2023 om 22:50
Let op: bij een bod in de laatste 5 minuten wordt de veilingduur met 5 minuten verlengd.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.