METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 - Verkocht

METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!
METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!METTEN KOORNSTRA (1912-1978) – Originele drukplaat lithopers – ca 1975 kopen? Bied vanaf 50!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Metten Koornstra (1912-1978)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
GesigneerdHandgesigneerd

Uniek: De aluminium plaat waarmee deze afbeelding met de lithopers werd afgedrukt.

Metten Koornstra maakte zijn tekening rechtstreeks op deze plaat (nadat de plaat was geprepareerd met zuur en gom). Op de plaat zit nog de drukinkt, waardoor de afbeelding duidelijk te zien is.  

Dit werk is uit de begin jaren ’70 van de vorige eeuw en werd, net als andere litho’s van hem, waarschijnlijk afgedrukt in een oplage van 90 exemplaren.

De afbeelding op deze plaat is het spiegelbeeld (!) van de afbeelding op de gedrukte litho.

Van deze plaat is er maar 1 gemaakt en wanneer de plaat wordt ingelijst, met passe-partout, heeft u een bijzonder kunstwerk van Metten Koornstra.

Herkomst: Uit het atelier/werkplaats van de kunstenaar.

Afmetingen: Plaat, 37 x 45 cm. Beeld, 12 x 27 cm.

Conditie: De aluminium plaat heeft gebruikssporen/slijtplekjes.

Zie ook de foto’s.

 

Informatie over de kunstenaar:

Metten Theunis ('Tenny') Koornstra (1912-1978) werd in Rotterdam geboren in een streng protestants, calvinistisch milieu. Zijn vader overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog en met zijn moeder verhuisde hij naar Haarlem, waar hij zijn verdere jeugd zou doorbrengen.

Nog tijdens zijn weinig succesvolle schooljaren werden zijn artistieke talenten opgemerkt, maar hij wilde zich door zijn afkeer van scholen niet vastleggen op het kunstnijverheidsonderwijs. In plaats daarvan nam hij diverse baantjes aan, onder andere als kok en banketbakker, maar ook als zilversmid, verkoper en decorateur. Al vroeg maakte hij zwerftochten door Frankrijk, waar hij in de Parijse musea belangrijke indrukken opdeed van moderne kunst.

Aan het einde van de jaren dertig nam hij toch les op de Academie in Rotterdam, en hij leerde hier bij de graficus Derkzen van Angeren de techniek van het lithograferen. Vanaf deze periode werd het werk van Metten Koornstra geëxposeerd.

In 1946, kocht Koornstra in Limburg een oude litho-pers, waarmee hij in zijn atelier een werkplaats startte. Hiermee zou hij een belangrijke bijdrage leveren aan de opbloei van de Nederlandse grafiek na de Tweede Wereldoorlog. Met de hulp van Piet Clement, toentertijd een jonge leerling-drukker, groeide het bedrijfje, Printshop 845 aan de Prinsengracht, uit tot een vermaarde instelling waar prominente kunstenaars uit binnen- en buitenland hun grafiek lieten drukken. Metten Koornstra een had zo een belangrijk aandeel in de opbloei van de Nederlandse grafiek.

Bekendheid bij het grote publiek heeft  Koornstra gekregen met de decoraties van het jaarlijkse Boekenbal: van 1947 tot in de jaren zeventig gaf Koornstra op fantasievolle wijze gestalte aan het evenement. Het publiek was gek op zijn versieringen: na de bals werden ze van de wanden gehaald en mee naar huis genomen.

Op latere leeftijd legde Metten Koornstra zich steeds meer toe op schilderijen, die gekenmerkt worden door een geheel eigen, verstilde stijl.

(Tekst: o.a. Wikipedia)

 

Titel: Zonder titel / titel onbekend .

Kunstenaar: Metten Koornstra..

Techniek: Originele aluminium drukplaat voo de litho-pers.

Jaartal:  ca 1975.

Afmetingen:  Plaat, 37 x 45 cm. Beeld, 12 x 27 cm.

Ingelijst: Nee

Gesigneerd: Nee. Metten Koornstra signeerde zijn litho’s na het drukken met potlood.

Oplage: Van deze plaat is er maar 1 gemaakt.

Herkomst: Uit het atelier/werkplaats van de kunstenaar.

Conditie: aluminium plaat heeft gebruikssporen/slijtplekjes.

Zie ook de foto’s.

 

Afhandeling:

-Het werk kan afgehaald worden (in Amsterdam).

-Het werk kan aangetekend verzonden worden via Postnl.

Verzendkosten:

Binnen Nederland: 8,00 euro.

Naar België: 8,00 euro bij verzending via KIALA.

Naar België, Duitsland en Frankrijk: 15,00 euro.

 

Vragen? Stuur gerust even een mailtje.

Kijk ook eens bij onze andere veilingaanbiedingen voor bijzondere schilderijen, tekeningen, etsen, zeefdrukken, litho’s, kunstboeken, affiches en andere kunst.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
Objectlocatie Nederland
Verzending
Veilinggegevens
Starttijd28-3-2015 om 17:03
Eindtijd11-4-2015 om 18:03
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.