• Populair
  • 1e keer aangeboden
  • Aftersale
  • Laatste 24u geplaatst
  • Loopt vandaag af
  • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français

Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT!

Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!
Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!Paul Citroen - potloodgesigneerde Litho portret jonge vrouw - oplage 100 ex - GROOT! kopen? Bied vanaf 28!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Paul Citroen (1896-1983)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
TechniekLitho
DragerPapier
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen80 cm x 60 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage100
  • Biografie: Paul Citroen

    Citroen was schilder, fotograaf, schrijver en leraar. Zijn vader, die uit Amsterdam kwam, had in Berlijn een bontzaak. citroen beschreef het milieu waarin hij opgroeide als burgerlijk. In het gezin werd veel aandacht aan kunst en cultuur, vooral literatuur, geschonken. Reeds vroeg in zijn leven begin Citroen veel te tekenen. Dit werd door zijn ouders gestimuleerd. Citroen studeerde aan de Kunsthochschule te Berlijn. Na enige rijd in een boekhandel te hebben gewerkt, werd Citroen door Herwart Walden, eigenaar van de beroemde galerie Der Sturm, benaderd om een kunstboekhandel op te zetten. Hij maakte hier ook kennis met de kopstuk ken van de Berlijnse Dada-beweging, waaronder george grosz, Walter Mehring en john heartfield. Hij volgde een opleiding aan het bauhaus in Weimar toen hij 24 jaar oud was en kreeg er les van onder ander paul klee, wassily kandinsky en johannes itten. Vooral deze laatste had een diepgaande en blijvende invloed op hem. In deze tijd maakte Citroen zijn eerste fotocollages waarvan Metropolis, speciaal gemaakt voor een Bauhaus-tentoonstelling, uit 1923 de bekendste werd. Na een kort verblijf in Zwitserland en Parijs vestigde Citroen zich in 1927 in Amsterdam waar hij zijn eerste fototentoonstelling kreeg. Gedurende een korte periode in zijn leven, van 1929 tot 1935, heeft hij intensief aan fotografie gedaan. De foto`s van Citroen worden gekenmerkt door een losse, ongedwongen stijl. Onmiskenbaar zijn hierin invloeden uit zijn Bauhaus-jaren en samenwerking met blumenfeld aanwezig. Citroen trok zich weinig aan van de gangbare fotografische regels. Hij maakte geregeld uitsneden uit zijn negatieven en schuwde ook onscherpte niet. In de fotografie miste hij echter de fysieke relatie met het materiaal die hij voelde als hij schilderde of tekende. Samen met de schilder Charles Roelofsz richtte hij er in 1933 de op het bauhaus georiënteerde Nieuwe Kunstschool op, die uiteindelijk in 1937 wegens geldgebrek moest sluiten. In de periode 1937 tot 1960, met een onderbreking gedurende de oorlogsjaren, was Citroen docent aan de Haagse kunstacademie. Hij heeft een grote bijdrage geleverd tot vernieuwing van het tekenonderwijs. In zijn in Nederland ontstane tekeningen en schilderijen is weinig invloed terug te vinden uit de Bauhaus-periode. Ondanks alle landschappen en stillevens die hij in zijn beeldende werk maakte, is paul citroen bovenal een portrettist. Hij liet circa 7000 portretten na, gefotografeerd, geschilderd en vooral getekend.
ConditieGoed

weinig zichtbare onregelmatigheden.


GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:11-02-2022 om 15:06
Eindtijd:20-02-2022 om 22:53
Openingsbod € 28
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam, Nederland
VerzendingWereldwijd

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.