Tilly Moes - Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen - Verkocht

Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!
Dit item is verkocht Toon item
Schilderij

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!
Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!Tilly Moes, bloemstilleven. Met fruit en klaprozen kopen? Bied vanaf 100!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Tilly Moes (1899-1979)
TypeSchilderij
Periode1900 t/m 1944

Olieverf op paneel, 40 x 60 cm

voluit gesigneerd links onder

netjes ingelijst

Tilly Moes was het pseudoniem voor Sofia (Fia) Theordora van Driel, geboren in 1899 te Dusseldorf als dochter van Johannes Gerardus van Driel en Sophia Adriana van Lammeren. Tot haar huwelijk met de kunstenaar Nicolaas Bruijnesteijn woonde zij bij haar ouders in Den Haag, waar zij de tekenacademie bezocht. In haar voorhuwelijkse periode (tot 1927) schilderde zij "antieke " stillevens: gecompliceerde donker ogende werken met veel fruit en bloemen onder het pseudoniem  "Tilly Moes". Ze had daarnaast echter een kantoorbaan om echt in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.
 
Ze trouwde in 1927 in Den Haag en verhuisde kort daarop naar het Gooi. In de periode tot 1939 verhuisde zij veelvuldig, vooral binnen de Gooi en Vecht streek; Blaricum, Laren, Eemnes,Vreeland en  Kortehoef. Ze verbleven echter ook te Driebergen, Overveen, Oisterwijk, Antwerpen en in Roemenie. Het betrof merendeels pensions, onderhuur van kamers of bijgebouwtjes. Alleen het laatste adres was een heuze vrijstaande stenen woning in Blaricum.
 Na haar huwelijk moest er brood op de plank komen, zeker toen in 1931 hun enige zoon geboren werd. Ze was er trots op dat dit met uitsluitend schilderwerk lukte en dat ze ook de hele crisis periode in de 30-er jaren doorkwamen zonder de hand op te moeten houden.

 
Het was voornamelijk Fia die met haar werk het inkomen verschafte. Nog steeds onder haar oude pseudoniem Tilly Moes. Vooral haar klaprozen waren een kassucces. Haar man Nico ging per trein en tram op reis met grote pakken schilderijen om ze aan de man te brengen.
 
Een verhaal apart betreft en motief dat zeer succesvol bleek. Haar man Nico, ook een kunstschilder, had veel succes met een stilleven-opstelling van een elegant vaasje bloemen naast een gedrapeerd gordijn, op een spiegelend tafelblad. De zorgvuldige maar traag werkende Nico deed echter veel te lang over een exemplaar. Om tot een hogere productie te komen nam Fia eerst een deel van de taak over: ze vulde de bloemen in. Tenslotte maakte zij, vanaf 1940, het hele stilleven onder haar aloude naam Tilly Moes.
 
Naast het gordijn en de vaas met bloemen stond er meestal nog een extra object. Heel geliefd daarvoor was een parelmoeren kistje. Dit kistje was weer te bewerkelijk voor de snel werkende Fia. Daarom heeft Nico tot zijn dood deze kistjes ingevuld op de overigens door zijn vrouw gemaakte "Tilly Moezen".
 
In Den Haag braken deze Tilly Moezen volkomen door. Als vaste klant was kunsthandel Veenendaal een bekende afnemer. Het succes van Tilly Moes ging onverdroten door. De beste klant werd enige tijd later kunsthandel Gazendam in Deventer, met een goede tweede plaats voor Spitzer in Den Haag.
 
Na de dood van Nico stond Fia er alleen voor om voor de broodwinning te zorgen. Door de stijgende welvaart bleken de klanten zich automatisch te melden. Toch was het geen echte vetpot: in de jaren na de oorlog verkocht zij haar Tilly Moezen voor een prijs rond de 35 gulden per stuk met uitschieters van 50 gulden. Van 1953 tot 1963 verandert de kantenkring: vrijwel al haar werk verdwijnt naar het verre buitenland.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
Objectlocatie Nederland
Verzending
Veilinggegevens
Starttijd12-12-2014 om 17:56
Eindtijd26-12-2014 om 17:56
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.