Theo Niermeijer - viltstift op papier - reis Marokko 1966

Theo Niermeijer - viltstift op papier - reis Marokko 1966 kopen? Bied vanaf 50!
Theo Niermeijer - viltstift op papier - reis Marokko 1966 kopen? Bied vanaf 50!Theo Niermeijer - viltstift op papier - reis Marokko 1966 kopen? Bied vanaf 50!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Theo Niermeijer (1940-2005)
TypeTekening / Aquarel
Jaartal1966
TechniekStift
DragerPapier
StijlModern
OnderwerpAbstract
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen20.7 cm x 24.5 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd
Viltstift op papier van Theo Niermeijer. De tekening komt uit zijn persoonlijk archief. Dit betreft een map met tekeningen uit 1966 die gemaakt zijn tijdens zijn reis door Tanger en Marrakech (Marokko).  Afmetingen blad: H20.7 x b24,5 cm.  Het werk is niet gesigneerd. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag, worden gemaild.


Verzenden: onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.


Theo Niermeijer was een daadkrachtig man en een verwoed reiziger. Hij volgde diverse kunstenaarsopleidingen in Amsterdam, Antwerpen en Warschau en reisde door Noord-Afrika, IJsland, de Verenigde Staten en het Midden- en Verre Oosten. Met name invloeden uit dat Verre Oosten zijn in Niermeijers werk terug te vinden.

Eén van zijn ateliers bevond zich in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, op een locatie waar de komende jaren veel gaat veranderen: het vervuilde gebied naast het nieuwe IJburg. Een enorme lap grond met loodsen, auto´s in diverse staten van ontbinding, vrachtwagens en woonwagens. Honderden van zijn sculpturen stonden er binnen en buiten, tussen wrakken en brandnetels, geleund tegen bomen en muren.

Beelden uit een vroegere periode (totempalen, opgebouwd uit liggende ovalen, met maan- en zonnetekens, spiralen, harten en maskerachtige gezichten) stonden hier gebroederlijk opgesteld naast zijn nieuwe, meer abstracte beelden. Niermeijer noemde zichzelf ´de dichter van de schroot´. Het materiaal voor zijn sculpturen vond hij onder meer op scheepswerven, waar hij de overblijfselen van metaal-snijmachines verzamelde.

Door zijn reizen naar India, Tibet en China raakte hij in de ban van de oud-Chinese en de Boeddhistische filosofie. Sporen hiervan komen terug in zijn werken op papier en in zijn plastieken. Hij verdiepte zich in de ceremoniën van het Boeddhisme, het aanroepen van de goden. "Het is een soort bezwering, een exorcisme, het afroepen van bescherming." Niermeijer maakte enorme ´blow-ups´ van tantra´s en mandala´s.

Belangrijkste inspirator voor Niermeijer was de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Ondanks hun verschil in werkwijze. Niermeijer werkte in het wilde weg, toevallig en willekeurig, zonder vast rijm en metrum. Hij had een relatie met de gedachtewereld van het Zenboeddhisme, in die zin dat men wordt geholpen door een “onzichtbare hand die het denken stopt en die je helpt scheppen uit de oneindige zee van creatieve mogelijkheden. Het is absoluut noodzakelijk dat je veel werkt, liefst iedere dag om die stroom aan de gang te houden en om je ogen en handen te sturen” aldus Niermeijer. Hakuin’s Home is een hommage aan Hakuin Ekaku, een oude Japanse Zen meester die leefde van 1686 tot 1769.
ConditieZeer Goed

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Theo Niermeijer (1940-2005)

NederlandsNederlandsAlle items van deze kunstenaar (19)
Geplaatst door  KiewitKunstonder100euro
FA. (32 )

Lid sinds 2014
958 verkochte items
Alle items van deze verkoper (288)
Pinterest
24.5 cm
20.7 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:20-09-2022 om 00:17
Eindtijd:25-09-2022 om 21:35
Openingsbod € 50
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
Objectlocatie'S-GRAVENZANDE,  Nederland
VerzendingWereldwijd

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.