• Populair
  • 1e keer aangeboden
  • Aftersale
  • Laatste 24u geplaatst
  • Loopt vandaag af
  • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français

Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst

Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!
Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!Tom Thijsse - z.t. | 2x kleur houtsnedes (7/10 en 9/10) - mooi ingelijst kopen? Bied vanaf 89!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Tom Thijsse (1945)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1985
TechniekHout/Linosnede
DragerPapier
StijlExpressionistisch
OnderwerpFiguren
IngelijstIngelijst
Afmetingen44 cm x 31.5 cm (h x b)
Lijst66.5 cm x 55.5 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage10 stuks - 7/10 en 9/10
Aanvankelijk maakte Tom Thijsse (1945) litho's in zwart-wit. Maar na 12 jaar raakt hij er op uitgekeken en begint in 1985 met het maken van houtsnedes in kleur. 
Deze beide werken 'horen bij elkaar' en dateren uit deze vroege periode van houtsnedes waarmee Thijsse bekendheid verwierf.
Stijl: figuratief/expressionistisch, Thijsse's houtsnedes zijn anekdotisch. Hij vertelt een verhaal aan de hand van meerdere beeldfragmenten. "(...) Er gebeurt iets , maar je weet niet wat."
Beide werken maakten deel uit van de bedrijfscollectie van KPN.
In tegenstelling tot veel latere werken van Thijsse, hebben deze werken geen titel
Oplage: VII/X (7/10) en IX/X ( 9/10) -  kleine oplage!
Met de hand gesigneerd, rechtsonder
De houtsnedes verkeren in mooie staat en de zwaar uitgevoerde houten omlijsting met passe-partout is zeer fraai. Ze kunnen zo aan de muur!
Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Over de kunstenaar:
De Amsterdamse kunstenaar Tom Thijsse (1945) en genoot zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij kreeg les van de graficus en oprichter van de afdeling grafiek Ap Sok. Na zijn opleiding was hij ruim 30 jaar docent. Thijsse is een echte grafiek kunstenaar, vooral bekend vanwege zijn houtsnedes.
Aanvankelijk maakte Thijsse litho's in zwart-wit. Eind jaren '60 kwam hij in aanraking met Japanse prenten van Hokusai, Hiroshige en Utumaro. Deze prenten brachten een shock van herkenning teweeg. De voorstellingen bleken net als in zijn werk uit drie beeldfragmenten te bestaan. 
Ook het gebruik van de 'klare lijn' van de Japanse prentkunst fascineerde hem en zag hij terug in zijn eigen werk. "De 'klare lijn' is helder, niet verdoezelend en uitgesproken van vorm.  Mijn fascinatie voor de 'klare lijn' is waarschijnlijk ontstaan op mijn zevende toen ik de strips van Kuifje verslond die met dezelfde lijn getekend waren".

In 1985 maakte Thijsse  zijn eerste kleurhoutsnede. Zijn houtsnedes zijn anekdotisch. Hij vertelt een verhaal over onderwerpen die zich aandienen door een plotselinge gedachte of door het lezen van een boek of een passage uit de krant. "Ik associeer graag en daar komen soms ingewikkelde beeldverhalen uit voort. Dat zal ook wel weer van Kuifje komen".  (...)
Voordat het definitieve beeld ontstaat, maakt hij eerst schetsen in de vorm van linosnedes. Uit soms wel honderden "schetsen' kiest hij vervolgens een detail voor de uiteindelijke kleurhoutsnede. Van deze linosnedes heeft hij ook een boek gemaakt: 'Naar het leven gestoken', bestaand uit negentien linosnedes. "De linosnedes geven mij de mogelijkheid om mijn ideeën direct om te zetten in beeld en om in zwart-wit te kunnen werken"
Zijn houtsnedes zijn even schematisch opgebouwd als zijn tijdsplanning. Hij werkte ieder jaar van september tot juni. Per maand maakte hij een prent met een oplage van twintig, meestal bestaand uit vijftien drukgangen. Dat betekent een productie van tien prenten per jaar. 
Dankzij zijn contact met de cultureel attaché in Tokyo, werd Thijsse uitgenodigd door het comité van het Nagasawa Art Project twee maanden lang een workshop te volgen van de traditionele Japanse houtsnede. "Een jongensdroom werd hiermee werkelijkheid". 
In zijn prenten verwerkt hij elementen uit deze 'Japanse ervaring'. "Wat mij fascineert bij de Japanners is de aandacht voor het kleine; de poëzie van het detail. Zoals een steen of een stuk hout dat in een prent een hoofdrol krijgt vind ik boeiend. Een plons in het water en dan de rimpeling".
Door humor en een eigen iconografie relativeert hij de Japanse invloed. Zo keren steeds weer elementen als "zwevend hoedje' dat verbazing symboliseert en 'het binnenkomen' of 'weg gaan' in zijn prenten terug. "Iemand loopt net in beeld of er net weer uit. Er gebeurt iets, maar je weet niet precies wat".

Uitgebreide CV van Tom Thijsse vind je hier: www.tomthijsse.nl
Tom Thijsse en partner Bea Farenhorst, eveneens beeldend kunstenaar,  wonen in Muiden en hebben aan de Singelstraat een atelier en galerie. Meer info: www.betoarts.nl
ConditieGoed

De werken verkeren -zeker gezien de leeftijd- in een mooie staat. De bladen zijn iets verkleurd. En op één van de twee werken zitten een paar (onopvallende) bruine vlekjes - foxing-  zie laatste foto.  Fraai ingelijst!

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Tom Thijsse (1945)

NederlandsNederlandsAlle items van deze kunstenaar (2)
Geplaatst door  takamine
FA. (4)

Lid sinds 2020
255 verkochte items
Alle items van deze verkoper (39)
Pinterest
55.5 cm
66.5 cm
31.5 cm
44 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:11-09-2022 om 14:57
Eindtijd:24-09-2022 om 21:20
Openingsbod € 89
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieHoorn, Nederland
VerzendingAlleen binnen Europa

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.