Naar het overzicht van alle aangeboden kunstenaars

Paul Citroen (1896-1983)

Voeg deze kunstenaar toe aan mijn favorieten + veilingalert!

Aangeboden items: 2

Verkochte items: 40

Aantal keer favoriet: 35

Paul CITROEN

Schilderijen, Grafiek, Boeken, Fotografie

Geboren te Berlijn (Duitsland) in 1896, Overleden in 1983 te Wassenaar


Paul Citroen groeide op in Berlijn waar hij reeds op jonge leeftijd met Kunst en Literatuur in aanraking kwam. Paul Citroen studeerde aan de Kunsthochschule te Berlijn.
Als medeoprichter van een Kunstboekhandel in Berlijn, kwam hij in aanraking met vele vernieuwende kunstenaars, waaronder de leden van de DaDa beweging. Onder invloed van deze omgeving begon Paul Citroen weer te tekenen en werd toegelaten tot de beroemde Bauhaus opleiding in Weimar, waar hij les kreeg van grootheden uit de kunstgeschiedenis als Paul Klee en Kandinsky.

In 1927 vestigt Paul Citroen zich in Nederland, Amsterdam waar hij aanvankelijk vooral bezig is met fotografie. In 1933 is hij mede oprichter van de ?Nieuwe Kunstschool? die echter in 1937 moest sluiten. Hierna wordt Paul Citroen docent aan de Haagse Kunstacademie tot 1960 (m.u.v. de oorlogsjaren).

Als docent aan de Haagse Kunstacademie is hij een van de drijvende krachten achter de beweging die nu de ?Nieuwe Haagse School? genoemd wordt. Paul Citroen was vooral bekend vanwege zijn vele portretten die hij maakte.

Het werk van Paul Citroen bevindt zich in vele museale, bedrijfs- en particuliere collecties, o.a. in de Rijkscollectie. In 1950 en 1956 behaalde hij de Jacob Marisprijs.


Kijk hier voor boeken over Paul Citroen (adv)


AANTAL PAGINA'S:  
1

Bekijk deze kunstenaar bij de Rijksdienst voor Kunst Documentatie (RKD)

Zoek in Kunstveiling naar kunst van Paul Citroen


2009-2017 Kunstveiling.nl - Alle rechten voorbehouden
Teksten, Afbeeldingen en andere content op Kunstveiling.nl mag niet worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopien, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van kunstveiling.nl.