Jeff Koons - Framed hand-signed photo: Michael Jackson and Bubbles - 2012

Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!
Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!Buy Jeff Koons - Ingelijste handgesigneerde foto: Michael Jackson en Bubbles - 2012? Bid from 599!
Sell a similar item in auction
  • Description
  • Jeff Koons (1955)
Type of artworkPhotography
Year2012
TechniqueC-Print
StyleModern
SubjectAnimals
FramedFramed
Dimensions20.5 x 30 cm (h x w)
Incl. frame37.5 x 47.5 cm (h x w)
SignedHand signed
Translated with Google Translate. Original text show .
Ingelijste, met de hand gesigneerde, foto van Jeff Koons uit 2012. Voorstelling van Michael Jackson en Bubbles. 
Afmetingen incl lijst: H37.5 x b47.5cm. Afmetingen foto: H20.5 x b30cm. Het werk is rechts onderaan, met markerpen, gesigneerd en gedateerd (19-06-2012) door de kunstenaar.


Beschrijving:
Het levensgrote porseleinen beeld toont de Amerikaanse singer-songwriter Michael Jackson, leunend op een bloembed. Op zijn schoot ligt zijn gedomesticeerde chimpansee Bubbles, die een witte doek vasthoudt. Jackson en zijn huisdier vormen een optische eenheid. Ze dragen soortgelijke kleding, zijn homogeen gekleurd en delen van hun lichaam lopen parallel aan elkaar, zoals Jacksons rechterhand en Bubbles' poot. Het beeld is opgesteld in een driehoekige compositie met meerdere perspectieven.

Beeldhouwwerk:
Bubbles was het huisdier van Jackson dat in 1983 door de kunstenaar werd gekocht bij een onderzoekscentrum in Texas. De media beweren dat hij Jackson's beste en trouwe vriend was, die zelfs met de zanger meeging op zijn wereldtournees en hielp in het huishouden. Jeff Koons gebruikte een persfoto van Jackson en Bubbles als sjabloon voor zijn sculptuur. Het is vrijwel identiek aan het werk van de kunstenaar, afgezien van een kleine variatie in de houding. Koons veranderde de kijkrichting van Jackson en paste zo de compositie aan aan de eisen van een sculpturaal werk dat rekening moet houden met veel verschillende kijkhoeken.

Op het moment dat het beeld werd gemaakt, was Jackson al een wereldberoemde artiest geworden. Nadat hij met zijn album Bad een verkooprecord had behaald, stond hij op het hoogtepunt van zijn carrière. Het kunstwerk van Koons kan worden gelezen als commentaar op de grote media-aandacht die is ontstaan ​​voor Jacksons leven als muzikant en als privépersoon.
Er zijn drie sculpturen van Michael Jackson en Bubbles gemaakt. Eén ervan werd op 15 mei 2001 bij Sotheby's verkocht, toen het werd geveild voor de recordprijs van 5,6 miljoen dollar. Het bewijs van de kunstenaar is eigendom van de Broad Art Foundation van zakenman en kunstverzamelaar Eli Broad en wordt tentoongesteld in het Los Angeles County Museum of Art (het bevindt zich nu in The Broad Museum in het centrum van Los Angeles). De twee andere versies bevinden zich in Oslo in het Astrup Fearnley Museum of Modern Art en in het San Francisco Museum of Modern Art.

Interpretatie:
Jeff Koons heeft verklaard dat zijn kunstwerken een zo groot mogelijk publiek moeten bereiken. Hiervoor zocht hij inspiratie in entertainmentmedia, popcultuur en christelijke kunst. De afbeelding van een media-effectief persoon als Michael Jackson zou hem misschien hebben geholpen dit doel te bereiken. In de jaren tachtig, die werden gekenmerkt door een nieuwe consumenten- en mediacultuur, genoot Jackson een enorm hitparadesucces en werd hij een popicoon. Koons benadrukte nu te veel de icoonachtige manier van doen van de King of Pop, die hem parallel liep met christelijke iconen. De kunstenaar zei ooit over het beeld:
Ik wilde hem op een zeer goddelijke icoonmanier creëren. Maar ik heb altijd van de radicaliteit van Michael Jackson gehouden; dat hij absoluut alles zou doen wat nodig was om met mensen te kunnen communiceren.


Koons heeft verklaard dat hij ook geïnspireerd werd door de driehoekige compositie van Michelangelo's Pietà. Bovendien doet het materiaal van het werk denken aan katholieke, in massa geproduceerde heiligenfiguren, die doorgaans in porselein en bladgoud zijn vervaardigd. Zo wordt het beeld een kitscherig object dat aantrekkelijk is voor een breed publiek en de kunstmarkt.Koons beweert dat hij Jackson wilde afbeelden als een nieuwe verlossende figuur die mensen in staat stelt hun eigen culturele mythologie te ontdekken.



Michael Jackson en Bubbles worden ook gelezen als een symbool van het menselijke verlangen naar zelfontdekking. Jackson demonstreerde publiekelijk zijn kinderlijke persoonlijkheid en probeerde zichzelf opnieuw uit te vinden door middel van plastische chirurgie. Koons was gefascineerd door de zelftransformaties van Jackson en de manier waarop hij speelde met beelden zoals hijzelf tegen Bubbles.

In 2012 trok het Liebieghaus in Frankfurt de aandacht door Michael Jackson en Bubbles naast Egyptische mummies tentoon te stellen en zo een esthetische en ironische dialoog tussen de objecten tot stand te brengen.

Lijsten: Beschadigingen aan lijsten worden niet beschreven. Indien een werk achter glas is ingelijsten het glas is kapot, zal dit wel vermeld worden. Bij foto's van ingelijste werken kan spiegeling zichtbaar zijn.


Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag
(Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het
ophalen , bij vooruitbetaling, is zeer ruim, m.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs
maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de
bovengenoemde steden of het strand. We kunnen het werk ook verzenden met Postnl. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.
Condition
ConditionVery good
Shipment
Pick up The work can be picked up on location. As a buyer you must bring your own packaging materials. The location is: 's-gravenzande, The Netherlands
ShipmentParcel post
Price> 10KG or bigger than 1.00 x 0.50 meter
Within The Netherlands €17.50
To Belgium €28.95
To Germany €28.95
Within EU €28.95
Worldwide €55.00
ExtraIn case of a purchase price above € 500.- you will have to pay an additional fee of (maximum) € 7.50 for extra shipping insurance

Guarantee
GuaranteeBy putting the item up for auction, I agree with the Terms of Guarantee as they are applicable at Kunstveiling regarding the accuracy of the description of the item

The seller takes full responsibility for this item. Kunstveiling only provides the platform to facilitate this transaction, which has to be settled directly with the seller. More information.

Jeff Koons (1955) 

American American All items from this artist (3)

Added by  KiewitKunst
Member since 2011
6255 sold items
All items from this seller (567)
47.5 cm
37.5 cm
30 cm
20.5 cm
Starting bid €599
Buyer's premium: 15%
Bid Bid
Pick upYes, possible
Location's-Gravenzande,  The Netherlands
Auction details
Start time25-4-2024 at 16:52
End time5-5-2024 at 19:43
Please note: if a bid is made in the last 5 minutes, the auction will be extended by 5 minutes.