Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie - Verkocht

Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie kopen? Bied vanaf 275!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie kopen? Bied vanaf 275!
Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie kopen? Bied vanaf 275!Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie kopen? Bied vanaf 275!Peter Struycken - Zeefdruk: Geometrische compositie kopen? Bied vanaf 275!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Peter Struycken (1939)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
TechniekZeefdruk
DragerPapier
StijlModern
OnderwerpFiguren
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen88 x 62 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage50/190
Zeefdruk van Peter Struycken. Geometrische compositie. Oplage: 50/190. Afmetingen blad: H88 x b62cm. Afmetingen voorstelling: H62 x b60cm. Het werk is linksonder gesigneerd(monogram) door de kunstenaar. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag, worden gemaild.
Uitgegeven door Prent190.

Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Delft en 10 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen, bij vooruitbetaling, is zeer ruim. M.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. We kunnen het werk ook verzenden via Postnl. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.


Peter Struycken (Den Haag, 5 januari 1939) is een Nederlands beeldend kunstenaar en kleurdeskundige.

Levensloop

Struycken ging naar het Haagsche Lyceum en studeerde van 1957 tot 1962 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1964 werd hij docent aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem. In 1984 is Struycken benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau en in 2008 ontving hij de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap, een onderscheiding uit de Huisorde van Oranje. Struycken is een broer van acteur Carel Struycken en een neef (oomzegger) van minister Teun Struycken.

Werk

Struycken maakt non-figuratief werk met verschillende kunstmedia, onder meer schilderijen, tekeningen, geweven werk, ruimtelijke vormen, film, video, digitale media en vormgeving van binnen- en buitenruimtes (vaak met behulp van computergestuurd licht).

Een van zijn bekendste werken is een serie postzegels uit 1981, die een uit puntjes opgebouwde beeltenis van koningin Beatrix tonen.

Werkwijze

In 1969 gebruikte hij voor het eerst een computer om een kunstwerk te maken, waarmee hij een van de pioniers van de digitale (beeldende) kunst in Nederland werd. Sinds die tijd vormt de computer een essentieel onderdeel van zijn onderzoek naar het in beeld brengen van structuren.

Zijn werk moet op een logische manier tot stand komen, ondubbelzinnig en controleerbaar zijn om inconsequenties te vermijden. Met behulp van de computer kan Struycken aan zijn kunstwerken een onderliggende structuur geven. Vanuit die structuur ontstaat dan een veelheid aan vormen, kleuren en processen die in al hun verscheidenheid toch diezelfde onderliggende structuur gemeen hebben.

Verlichting van gebouwen

Zo heeft hij voor verschillende gebouwen computergestuurde verlichting ontworpen, onder meer voor het plafond van het Muziektheater te Amsterdam, voor de gevel van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en voor de arcade van het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Verder ontwierp hij de inrichting en verlichting van de aula van het Beatrix College en de concertzaal te Tilburg.

Inrichting van openbare ruimte

Ook zijn psychedelische tegelpatronen in de oude voetgangerstunnel te station Breda werden als revolutionair gezien. Het werk uit 1975 was een van zijn eerste volledig op de computer ontworpen tegelwerken. In juni 2012 werd de tunnel uit gebruik genomen bij de grootschalige verbouwing van het station.

In 1978 ontwierp Struycken voor de gemeente Nijmegen het werk Blokken, een monumentaal, architectonisch werk dat bestaat uit drie grote blokken, die gedeeltelijk in de grond verzonken zijn. De Blokken bevonden zich van 1983 tot 1990 op het Takenhofplein en werden verplaatst in 1995 naar de verkeersrotonde Palkerplein tussen Nijmegen en Wijchen. Na jarenlange verwaarlozing werd het werk in 2009 gereinigd en opnieuw van de oorspronkelijke kleuren blauw-grijs, aubergine en karmijn voorzien. In de volksmond staat het werk bekend als de Struikelblokken.

Een ander opvallend ontwerp is dat van de Blauwe Golven, een inrichting van het Roermondsplein, onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem, waar afwisselend blauwe en witte stroken straatsteen in een golvend geheel zijn gelegd. Dit kunstwerk is meermalen in opspraak geraakt. Vanwege de hoge parkeerdruk heeft de gemeente Arnhem er in 2004 en 2005 tijdelijk een parkeerplaats van gemaakt. Deze functie werd weer opgeheven in augustus 2005. In 2008 wilde de lokale partij Pro Arnhem af van het kunstwerk. De partij wilde er groen voor in de plaats hebben. Eind 2010 werd het gebied opnieuw in gebruik genomen als parkeerterrein en het kunstwerk doet tijdelijk dienst als parkeerterrein totdat de parkeergarage in het Rijnbooggebied wordt geopend.

In 1988 zijn tegelwanden gerealiseerd met 64 verschillende kleuren over 2,5 km gang in revalidatiecentrum De Hoogstraat aan de Rembrandtkade te Utrecht. Inmiddels is een groot deel van het oorspronkelijke werk verwijderd wegens een verbouwing.

In 1993 was hij de ontwerper van het beschilderde hekwerk rondom het gebouw van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1, Amsterdam. In 2021, werd het hetwerk (als onderdeel van een verbouwing) verwijderd en zal (een deel van) het hetwerk een herbestemming krijgen in het Mien Ruyspark in Bergeijk.

Kleuren

Struycken is ook veel met kleur bezig geweest. Voor verschillende gebouwen, waaronder het Martini Ziekenhuis en het Groninger Museum, ontwierp hij kleurpaletten. Ook in zijn latere schilderwerken (vanaf 2014) draaien om kleurpaletten en de interactie tussen verschillende kleuren waarbij de vorm en compositie een zo minimaal mogelijke rol spelen.

Struycken doet ook onderzoek naar de Griekse kleurenleer en hoe deze door de eeuwen heen zijn invloed heeft gehad.

Bibliografie

Carel Blotkamp, Jonneke Jobse, Ruud Schenk, P. Struycken, Catalogus Groninger Museum, Rotterdam: Groninger Museum, Groningen/NAi Publishers, 2007, ISBN 9789056626068 (Engels), ISBN 9789056626051 (Nederlands)

Bronnenbundel 1994 CSE vwo Kunstgeschiedenis/Kunstbeschouwing, Passen en meten. Structuren in de beeldende kunst., zie blz. 68 t.e.m. 72 over Peter Struycken, Uitg. Landelijk Ontwikkelingscentrum Kunstzinnige Vorming te Utrecht.

Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: 's-gravenzande, Nederland
VerzendenPakketpost
Prijs> 10KG of groter dan 1,00 x 0,50 meter
Binnen Nederland € 13,50
Naar België € 23,95
Naar Duitsland € 23,95
Europese Unie € 23,95
ExtraBij een aankoopbedrag boven de € 500,- euro betaalt u een toeslag van (maximaal) € 7,50 voor extra verzekerde verzending

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
Objectlocatie's-Gravenzande,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd15-2-2023 om 19:57
Eindtijd26-2-2023 om 19:21
Biedingen (7)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken