1. Home
  2. >
  3. info
  4. >
  5. Veilingtips

Veilingtips

Vergroot uw kans op een succesvolle veiling met onze veilingtips!

  • Een reëel openingsbod
  • Een complete en juiste omschrijving
  • Sprekende foto’s
  • Social media

Tip 1: geef een reëel openingsbod

Een reëel openingsbod ligt rond de 20% van de oorspronkelijke galerieprijs. Bekijk eerdere veilingopbrengsten van dezelfde kunstenaar op Kunstveiling, zodat u een goede indicatie heeft van de mogelijke opbrengst.

Twijfelt u over een realistich openingsbod, of zijn er geen eerdere opbrengsten beschikbaar? Vraag dan een online taxatieverzoek aan bij onze Veilingmeesters. Zij kijken graag met u mee en geven gratis en vrijblijvend advies over de veilingwaarde van uw item. Lees meer over het laten taxeren van individueel werk.

Extra tip: U verwacht het misschien niet, maar een veiling met een openingsbod van € 1,- kan juist heel succesvol uitpakken! Het is nu eenmaal aantrekkelijk voor bieders om mee te doen aan ATP-veilingen (à tout prix). Houd er wel rekening mee dat een bod bindend is en dat u verplicht bent het werk tegen het winnende bod te verkopen. Ook als dit bod u helaas toch teleurstelt.

Tip 2: zorg voor een complete en juiste veilingomschrijving

Potentiële kopers willen zich graag goed kunnen informeren over het item dat u aanbiedt. Vul daarom zoveel mogelijk kenmerken in en geef bijzonderheden over het werk, de kunstenaar en/of de herkomst. U kunt bijvoorbeeld vermelden bij welke stroming de kunstenaar hoort, waar en wanneer het werk te zien is geweest in exposities of hoe het werk in uw bezit is gekomen. Zorg ervoor dat de gegevens die u verstrekt juist zijn.

Let op: Benoem ook eventuele beschadigingen of andere zaken met betrekking tot de conditie van het item. Door beschadigingen te beschrijven voorkomt u dat de koper er achteraf mee geconfronteerd wordt; wel zo prettig voor uzelf én de koper.

Tip 3: plaats sprekende foto’s

Presenteer uw item zo aantrekkelijk mogelijk door aandacht te besteden aan het maken van goede foto’s.

  • Fotografeer bij daglicht, dan komen de kleuren en details het beste naar voren. Een huis-tuin-en-keuken-lamp geeft vaak fletse of juist grauwe kleuren en ongewenste schaduwen. Vermijd reflecties van lampen of andere zaken in uw foto's, met name bij kunstwerken achter glas.
  • Gebruik een goede digitale camera. Oudere smartphones fotograferen niet altijd scherp genoeg, zeker niet bij een close-up.
  • Zorg dat de camera waterpas staat op een stabiele ondergrond. Het beste is om een statief te gebruiken, maar een stapel boeken werkt ook.
  • Maak meerdere foto’s: een overzichtsfoto, één of meer detailfoto(’s), een foto van de signatuur en, als het om een ingelijst werk gaat, een foto van de achterkant.
  • Laat het gebruik van filters en andere bewerkingen achterwege.
  • Fotografeer een driedimensionaal object, zoals een beeldhouwwerk, vaas of meubelstuk, van alle kanten en gebruik een neutraal referentie-object om (visueel) duidelijk te maken wat het formaat van het object is. Denk bijvoorbeeld aan een euromunt, een appel, etc.
  • Zorg voor een neutrale achtergrond, zoals een lege muur of een gespannen doek.
  • Fotografeer eventuele beschadigingen, zodat de koper niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. U vermijdt daarmee ook het risico dat de verkoop ongedaan wordt gemaakt vanwege een onjuiste veilingomschrijving (zie ook garantieregeling).
  • En tot slot: kies uw beste foto als openingsbeeld.

Tip 4: deel uw veiling op social media

Maak uw veiling wereldkundig en bereik nog meer potentiële kopers door deze te delen via social media. U kunt hiervoor de handige buttons op de pagina van uw item gebruiken (rechts naast de afbeelding).

De Veilingmeester wenst u succes met uw veiling!

Lees verder: