Jacques-Richard Chery - “ Hunger Misereor Tuch “

Jacques-Richard Chery - “ Hunger Misereor Tuch “ kopen? Bied vanaf 99!
Jacques-Richard Chery - “ Hunger Misereor Tuch “ kopen? Bied vanaf 99!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jacques-Richard Chery (1928)
Type kunstwerkPrenten & Uitgaves
Jaartal1982
TechniekZeefdruk
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen82 x 122 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd/Drukgesigneerd

Wanddoek Jacques- Richard Chery

“ Hunger Misereor Tuch “
Afmeting doek 122cm/82cm, afmeting print 70cm/98cm
Zeefdruk op linnen
Het doek is helemaal gaaf. Kleuren zijn magnifiek.
Een hongerdoek werd in de vastentijd voor het altaar gehangen. Zo werden mensen in de sobere tijd van het vasten niet afgeleid door de pracht en praal van het altaar.
Dit is het derde hongerdoek dat de Duitse ontwikkelingsorganisatie Misereor liet maken. De originele afmeting, groot 180×0×268 cm was bedoeld voor kerken en parochies. Er zijn ook kleinere varianten afgedrukt, waarvan deze er een is.
De Duitse ontwikkelingsorganisatie Misereor liet dit hongerdoek maken door een "zuidelijke" kunstenaar, Jacques- Richard uit Haïti.
Het wordt beschouwd als het beste van alle hongerdoeken tot heden en wordt tevens gezien als het magnum opus van Chéry, op het kruispunt van zijn vroegere traditionele stijl en zijn latere meer komische stijl met karikaturale aanzetting van de figuren. Zijn werk wordt tot het primitivisme gerekend, vergelijkbaar met het (Tahitiaanse) werk van Gaugain.
In een negental fragmenten over drie niveaus vertaalt Chéry hoe zijn landgenoten een aantal verhalen uit de Bijbel ervaren.
Het bijzondere van dit Hongerdoek is de versmelting van een dubbele realiteit: de boodschap van de bijbel en de wereld zoals die begin jaren tachtig in Haïti ervaren werd. Geweld, onderdrukking en bewapening staan tegenover de bijbelse utopie van hoop leven en verwachting. Hij schilderde de bijbelse wereld zoals die wordt . Het meest in het oog springend is de lijdende Christus aan de levensboom. Jezus is ook nog in vijf andere taferelen aanwezig, herkenbaar aan zijn oranje-rood gewaad. Hij lijdt mee met mensen, wijst hen de weg en zit met hen aan tafel. Het doek bevat negen taferelen. De onderste blauwe strook laat ons kennis maken met (boot)vluchtelingen, met oorlog en hebzucht. Die strook duidt op helse zaken op de weinig rooskleurige situatie waarin de wereld en Haïti in het bijzonder verkeert. In de middelste lichtgroene strook staat Jezus centraal als leraar en verlosser die hoop geeft en bevrijding brengt. De bovenste lichtgele strook verwijst naar hemelse, naar goede waarden, mensenrechten, het geluk van het aardsparadijs en van samen delen aan de wereldtafel. En dat alles speelt zich af onder de regenboog, symbool van het verbond van God met zijn volk.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Obbicht, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 5 kg.
Binnen Nederland € 11,99
Naar België € 25,00
Naar Duitsland € 25,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Veilinggegevens
Starttijd10-4-2024 om 16:38
Eindtijd20-4-2024 om 21:18
Openingsbod € 99
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieObbicht,  Nederland