• Populair
  • Loopt vandaag af
  • 1e keer aangeboden
  • Vanaf 1 euro
  • Vandaag geplaatst
  • Laatste kans
  • Alleen aftersale
Deutsch
English
Français
FA. 

Jacques van Mourik Plasmolen Olieverf

Jacques van Mourik Plasmolen Olieverf kopen? Bied vanaf 900!
Jacques van Mourik Plasmolen Olieverf kopen? Bied vanaf 900!Jacques van Mourik Plasmolen Olieverf kopen? Bied vanaf 900!
Vergelijkbaar item plaatsen

Ongespecificeerd

Verkoper

Geplaatst door  Gemma
FA. 

Lid sinds 2013
verkochte items
Alle items van deze verkoper ()
  • Ongespecificeerd
TypeSchilderij
Periode1900 t/m 1944

Jaccques van Mourik olieverf

Van Mourik werd geboren als zoon van Cornelis van Mourik en Jonkvrouwe Maria van der Goes. Hij volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Düsseldorf en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van prof. Allebé.

Begin 20ste eeuw vertrok hij naar Plasmolen, waar hij vrijwel zijn hele verdere leven zou wonen en werken. Hij trok met vriend en kunstschilder Dirk Ocker korte tijd rond in een woonwagen en verkocht onderweg werk. Voor de Eerste Wereldoorlog maakte hij verschillende studiereizen naar Frankrijk en Italië en werkte hij onder meer in Amsterdam en Parijs. Vanaf 1906 woonde hij permanent aan de huidige Schildersweg in Plasmolen, waar hij tien jaar later trouwde met Maria Cox, dochter van kunstschilder Gerard Cox sr.. Uit zijn eerste huwelijk werd in 1917 zijn enige dochter Ity (Maria Margaretha) geboren (1917-1999). Na een scheiding hertrouwde hij in 1935, met de schilderes Mies Tom, een huwelijk dat in 1942 eveneens door scheiding werd ontbonden.

In de Tweede Wereldoorlog werd bij het bombardement op Nijmegen de galerie waar zijn werk hing getroffen en ging een groot deel van zijn werk verloren. Zijn huis in Plasmolen werd tijdens de septemberdagen van 1944 verwoest. Na de oorlog woonde hij tijdelijk in Berg en Dal. Van Mourik kreeg veel portretopdrachten, mede dankzij Louis de Bourbon, burgemeester van Oss en dichter, die bij Van Mourik ondergedoken was geweest. Vanaf 1954 bewoonde Van Mourik in Plasmolen een nieuwe woning die op de fundamenten van het verwoeste huis was gebouwd door zijn dochter.

Van Mourik was tot kort voor zijn dood als beeldend kunstenaar actief. Hij werd onder grote belangstelling gecremeerd in Dieren.

 

 

66-50 cm

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Ongespecificeerd


Geplaatst door  Gemma
FA. 

Lid sinds 2013
verkochte items
Alle items van deze verkoper ()
Pinterest
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:02-01-2014 om 12:51
Eindtijd:09-01-2014 om 12:51
Openingsbod€ 900
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieNederland
Verzending

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.