Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd - Verkocht

Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!
Dit item is verkocht Toon item
Tekening / Aquarel

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!
Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!Cecile Douard - Krachtige 19e Eeuwse Houtskooltekening "op zoek naar voedsel" gesigneerd kopen? Bied vanaf 20!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Cecile Douard (1866-1941)
Type kunstwerkTekening / Aquarel
Jaartal1897
TechniekHoutskool
DragerPapier
StijlImpressionistisch
OnderwerpFiguren
IngelijstIngelijst
Afmetingen22 x 16 cm (h x b)
Incl. lijst40 x 35 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
  • Cécile Douard, Cécile Leseine van haar echte naam (Rouen1 op 29 december 1866 - Brussel op 14 januari 1941) is een Belgische ontwerpster, schilderes, graveur, beeldhouwerster, schrijfster en filantroop.
  • Haar ouders, Amédée Leseine en Eugénie Herlemont, Parijse komieken, vestigden zich in 1870 in Brugge, waar de vader het theater van de stad regisseerde. Wanneer de vader op de vlucht voor zijn schuldeisers verdwijnt, neemt Édouard Serf, dit Douard, het over van de vader. De familie zal met tussenpozen in Bergen wonen en zich daar definitief vestigen. Cécile Douard gaat naar avant-gardescholen, die van Isabelle Gatti de Gamond in Brussel, die van Marie Popelin in Mons3. Ze begon haar artistieke opleiding in Mons bij Auguste Danse, die haar tekenlessen gaf. In Brussel zal haar opleiding worden geleid door Jean-François Portaels, die haar aanbeveelt bij de schilder Antoine Bourlard, directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Bergen. Aangezien de academies tot 1911 gesloten waren voor vrouwen, is het een privéstudent die Antoine Bourlard zal accepteren om zijn opleiding van 1883 tot 1886 te leiden. In 1888 laat de erfenis die zijn vader naliet Cécile Douard toe om zijn eigen te bouwen werkplaats, naast die van Bourlard4.

  • Cécile Douard kent Borinage goed en vertegenwoordigt in haar werk het harde leven van mijnwerkers, hun vrouwen en hun kinderen. Vanaf 1883, drie jaar na het vertrek van Vincent van Gogh, tekende en schilderde ze in Cuesmes, Flénu, Jemappes en elders. Ze maakte spontane schetsen in de kolenmijnen en herwerkte ze in haar olieverfschilderijen, in haar houtskool, pentekeningen en gravures. Zijn manier van schilderen getuigt van rigoureus realisme van de arbeidsomstandigheden in de Borinage aan het einde van de 19e eeuw en in het bijzonder van het lot van de vrouw. Om de kost te verdienen, geeft ze tekenlessen aan jonge meisjes uit goede gezinnen en maakt ze portretten van mensen uit Bergen en hun dierbaren.

  • Na een val tijdens een overstroming in La Trouille die haar atelier in 1892 verdronk, verloor ze een oog. Vanaf 1898 verloor ze geleidelijk het zicht. In 1898 maakte ze haar laatste schilderij, Terril. Ze werd volledig blind in 1899, het jaar van de dood van Antoine Bourlard, ze leerde braille schrijven. Ze wijdt zich aan de studie van de viool; ze won een eerste prijs aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Ze houdt ook van boetseren en beeldhouwen. Ze geeft les in Franse literatuur, Engels en kunstgeschiedenis. Ze verliet Bergen in 1904 naar Brussel en drukte zich al snel uit door te schrijven, met name door autobiografische werken te schrijven. Cécile Douard is sinds haar oprichting in 1922 actief betrokken geweest bij de Braille League en was er van 1926 tot 1937 voorzitter van, en droeg in hoge mate bij tot de reputatie van deze instelling in binnen- en buitenland.
Conditie
ConditieGoed
weinig zichtbare onregelmatigheden. Professioneel ingelijst (vertoont wel beschadigingen)
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Amsterdam, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 5 kg.
Binnen Nederland € 10,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Cecile Douard (1866-1941) 

Belgisch Belgisch

Geplaatst door  Artpointamsterdam
Lid sinds 2013
3870 verkochte items
Alle items van deze verkoper (114)
35 cm
40 cm
16 cm
22 cm
Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd7-6-2020 om 9:53
Eindtijd14-6-2020 om 21:46
Biedingen (6)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken