Jan Dits - Elvin Jones

Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!
Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!Jan Dits - Elvin Jones kopen? Bied vanaf 300!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jan Dits (1942-2019)
Type kunstwerkSchilderij
Jaartal2000
TechniekAcryl
DragerCanvas (Doek)
StijlExpressionistisch
OnderwerpPortret
IngelijstIngelijst
Afmetingen108 x 98 cm (h x b)
Incl. lijst110 x 100 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd

Jazzdrummer en schilder Jan Dits (1942 - 2019) in Groningen overleden

Illand Pietersma •  27 november 2019, 16:08 • Cultuur

Muzikant en schilder Jan Dits in 2003. Foto: Wolter Kobus
De Groningse drummer en schilder Jan Dits is vrijdag 22 november overleden.

Geboren in Zeist in 1942 belandde hij als tiener in de Utrechtse jazzscene. Daar won hij in 1965 de Domstad Jazzcompetitie met het trio van Jan Batenburg. Na een korte carrière in een dans- en showorkest op een cruiseschip van de Holland-Amerikalijn verhuisde Dits naar Groningen.


Hier speelde hij onder meer met Roelof Stalknecht, Jenne Meinema en Bert van Erk, die hij nog kende uit de Utrechtse tijd. In de jaren ’80 maakte Dits deel uit van de bloeiende jazzscene in Groningen. Hij stond open voor nieuwe muziek.

Schilder van sporters en jazzmusici
Ondertussen had Dits een opleiding aan Academie Minerva gevolgd. Hij specialiseerde zich in portretten en modellen. Dits schilderde sporters in actie en ook jazzmusici – van regionale muzikanten als Rein de Graaff, Greetje Bijma en Jenne Meinema tot grootheden als Charlie Parker, John Coltrane en Art Blakey.

Een van zijn grootste voorbeelden was de Amerikaanse drummer Elvin Jones. Toen zijn idool eens optrad in het Bimhuis, bood Dits hem een portret aan. Jones reageerde ontroerd.

Steeds minder muziek, steeds meer beeldende kunst
De nadruk kwam steeds meer op de beeldende kunst te liggen. Dits exposeerde in het hele land.

Hoewel hij steeds minder muziek maakte, werd zijn drumstel nog zeer regelmatig gebruikt door drummers die op tournee in Groningen optraden, zoals Billy Hart, Han Bennink, Kenny Wollesen en Jim Black. Daardoor bleef Dits verbonden met de jazz.

Ongeveer een maand geleden werd hij op straat onwel. Hij werd gereanimeerd, maar kon niet meer volledig herstellen. Zijn afscheid, vrijdag in Eelderwolde, zal gepaard gaan met veel muziek.
Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Blaricum, Nederland
koeriersdienstBen u niet in staat om een werk zelf af te halen, dan kunt u een koeriersdienst inschakelen om het werk te laten afhalen. Klik hier voor meer informatie over hoe dit werkt en bekijk de tarieven.
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Jan Dits (1942-2019) 

Nederlands Nederlands Alle items van deze kunstenaar (2)

Geplaatst door  natasjaf
Lid sinds 2021
0 verkochte items
Alle items van deze verkoper (0)
100 cm
110 cm
98 cm
108 cm
Veilinggegevens
Starttijd14-7-2021 om 18:36
Eindtijd17-7-2021 om 11:00
Openingsbod € 300
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieBlaricum,  Nederland