Louis Soonius - Zittend naakt

Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!
Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!Louis Soonius - Zittend naakt kopen? Bied vanaf 100!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Louis Soonius (1883-1956)
TypeSchilderij
Periode1900 t/m 1944
TechniekOlieverf
DragerPaneel
StijlKlassiek
OnderwerpNaakt
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen20.5 cm x 29 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd

Lodewijk (Louis) Soonius (1883-1956) is een Haagse tekenaar en schilder die vooral bekend is geworden met zijn strandtaferelen met spelende kinderen en ezeltjes. In 1883 werd Lodewijk Soonius en zijn tweelingzus Margaretha geboren. Soonius groeide op in een Rooms-katholiek gezin in Den Haag. Zijn vader, Wilhelmus Johannes Soonius, was groentekweker en zijn moeder, Maria Amerentia Hartwig, zorgde fulltime voor de kinderen.

Zijn eerste tekeningen dateren uit 1900, hij was toen nog geen 17 jaar. Hierin legt hij het veranderlijke stadsbeeld vast van Den Haag. In datzelfde jaar begon hij als schilder aan de Plateelbakkerij Rozenburg. De urenboekjes getuigen van zijn tekendrift: vol schetsen van decors en interessante figuren. Bij Rozenburg ontmoette Soonius Chris Beekman met wie hij bevriend raakte. Rond 1905 begon hij met zijn lessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag waar hij optrok met de Fries Ids Wiersma. In 1913 won Soonius de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, de tegenwoordige Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Door deze subsidie kon Soonius zich volledig richten op de schilderkunst, wat onder andere blijkt uit zijn ontslag bij Rozenburg. Samen met Chris Beekman en Aris Knikker huurden zij een atelier in de Noorderbeekdwarsstraat, maar dit was van korte duur omdat door een heftige ruzie, waarvan de aanleiding onbekend is, Soonius en Beekman brouilleerden.
Na de Eerste Wereldoorlog sloot Soonius zich aan bij de Haagsche Schetsclub waar hij veelal naakten exposeerde. Daar vergaarde hij meer bekendheid wat hem in contact bracht met verschillende kunsthandelaren die zijn werk onder de aandacht brachten, zoals Kunsthandel Kreijns & Zoon’s aan de Delftschevaart 40.

In de late jaren '20 kreeg Soonius het financieel moeilijk waardoor hij extra inkomsten aanboorden met het maken van illustraties voor romans bij Uitgever J.N. Voorhoeve. De jaren '30 daarentegen waren zeer vruchtdragend. Soonius had verschillende tentoonstellingen, waaronder bij Kunsthandel Sena en Huize Koninginnegracht 77, zijn jeugdtekeningen van Den Haag werden in 1933 aangekocht door de Vereniging Monumentenzorg en in 1939 schilderde Soonius het portret van Koningin Wilhelmina voor de Bataafse Petroleum Maatschappij, dat breed in alle nationale en regionale kranten werd uitgemeten. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het werk van Soonius te zien op de tentoonstelling Onze kunst van het heden in het Rijksmuseum. In de jaren '50 zou Soonius gestaagd doorschilderen tot hij in 1956 zou overlijden.ConditieBeschadigd
Het werk is bij een brand door roet aan de voorzijde erg vuil geworden. De achterzijde is door roet en hitte aangetast. De laatste foto toont het werk zoals het voor de roetaanslag was.
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Openingsbod € 100
Veilingkosten: 15%
Bied mee Bied mee
AfhalenNee is niet mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam,  Nederland
VerzendingWereldwijd
Veilinggegevens
Starttijd25-5-2023 om 22:22
Eindtijd4-6-2023 om 19:57
Let op: bij een bod in de laatste 5 minuten wordt de veilingduur met 5 minuten verlengd.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.