Jan BOOM (Rotterdam 1922)
Boom groeide op in een gereformeerd gezin. Religie zou later, samen met het stilleven, de rode draad vormen binnen zijn oeuvre.
Zijn chronische astma zorgde voor onderbrekingen van zijn schooltijd en belette hem ervan de academie te volgen. In plaats daarvan heeft hij van zijn dertiende tot twintigste jaar les gehad in ateliers van particulieren. Daar heeft Jan Boom, naar eigen zeggen, leren kijken.
In Rotterdam trok hij er vaak op uit om het leven in de volksbuurten en de haven vast te leggen. Hij schilderde stillevens, portretten, religieuze taferelen en stadsgezichten. Jan Boom behoorde tot een van de veelbelovende jonge schilders van Rotterdam. Kritieken die hij in die tijd kreeg waren onder andere: “Jan Boom is weer het beste als neorealist” of “Boom zoekt het in een rustige opvatting en in bescheiden formaten”.
Het was voor Jan Boom niet altijd gemakkelijk om rond te komen, zeker met vier jonge kinderen. Verschillende opdrachten verschaften hem enige financiële zekerheid. Waaronder het ontwerpen van mozaïeken, wandschilderingen en de opdracht een kinderbijbel te illustreren. Ook verkocht hij werken aan de BKR (Beeldend Kunstenaars Regeling). De BKR gaf echter maar schamele prijzen voor zijn werken. Jan Boom protesteerde daarom eind jaren vijftig samen met enkele andere kunstenaars tegen deze ”slechte regeling”, waarna hij uit de BKR werd gezet.
De kunstenaar besloot vervolgens het roer om te gooien en naar het platteland te verhuizen. Hij betrok een boerderijtje in het 50 kilometer verderop gelegen Leerbroek. Voor velen was zijn beslissing onbegrijpelijk. Ook Jan Boom zelf had af en toe twijfels over zijn beslissing. Opeens was hij afgesloten van de stad, van de BKR en van andere kunstenaars. Ondanks zijn isolement bleven enkele liefhebbers zijn werk kopen.
Midden jaren zestig ging Jan Boom schilderles geven, hierdoor kreeg hij weer wat meer financiële zekerheid. Langzaam kroop hij uit zijn isolement.
Het vertrek van Jan Boom naar het platteland was van grote invloed op zijn kunst. De rust van het platteland lijkt zich in zijn werk te reflecteren. Hij bleef portretten, religieuze taferelen en landschappen schilderen, maar het stilleven werd zijn hoofdonderwerp. Het aspect van het eindeloos en aandachtig kijken is terug te zien in zijn onderwerpkeuze. Hij schilderde een klein boeket, vruchten, potjes, flessen of andere voorwerpen uit “het gootsteenkastje”. Hij raakte letterlijk niet uitgekeken op het thema stilleven en lijkt zich hierin het best te kunnen uitdrukken.
Er worden veel vergelijkingen met Jan Boom gemaakt. Soms wordt zijn werk vergeleken met de stillevens van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Zijn techniek wordt met dat van de impressionisten vergeleken. Verder wordt het vergeleken met de stillevens van Giorgio Morandi (1890-1964). Al deze werken zijn vergelijkbaar te noemen, maar bovenal heeft het werk van Jan Boom heel individuele stijl. Hij bluft niet, doet zich niet anders voor in zijn werken. Zijn werken worden gekenmerkt door eenvoudigheid, bescheidenheid en soberheid, zowel het onderwerp als de keuze van zijn palet. Juist het eenvoudige en sobere karakter van zijn werken is wat Jan Boom zo uniek maakt. Hij schiep een verstilde sfeer ver van het hedendaagse drukke leven.
In de jaren zestig had het werk van Jan Boom een grafisch karakter met duidelijke contouren. Maar langzamerhand worden de contouren steeds minder duidelijk en krijgt het werk het “soft focus” karakter dat zo typerend is voor zijn latere werk. Naarmate de jaren vorderen krijgt zijn werk een steeds ijler en fragieler karakter, net als zijn gezondheid. Jan Boom overleed in 2001.
Kunstveiling is hét platform waar u succesvol kunst van Jan Boom verkoopt! Met een groot bereik aan kunstliefhebbers vindt u snel een koper voor het mooie kunstwerk van Jan Boom dat u wilt verkopen. Wilt u meer lezen over het verkopen van kunst via Kunstveiling? Klik dan op de link en bekijk de stappen om zelf een online veiling aan te maken!
Verkoop kunst van Jan Boom via het grootste veilingplatform in Nederland en Vlaanderen, gericht op het online kopen én verkopen van kunst, sieraden en design. Bent u lid van Kunstveiling, dan kunt u eenvoudig unieke kunst van Jan Boom verkopen met uw persoonlijke Kunstveiling-account. Bij Kunstveiling betaalt u geen verkoperscommissie over succesvolle verkopen.
Online kunst verkopen van Jan Boom en andere erkende kunstenaars is een spannend en dynamisch proces en kan snel resultaat geven. Met vele duizenden actieve kopers vindt u een groot en gevarieerd publiek voor kunstwerken van Jan Boom die u via de veiling wilt verkopen. Bovendien biedt Kunstveiling de mogelijkheid om uw kunstwerken van Jan Boom via de Veilingmeester te verkopen via de ontzamelservice. Wij nemen daarbij het werk rond de verkoop van uw Jan Boom kunstwerken graag voor u uit handen.
Om kunst van Jan Boom te verkopen via Kunstveiling, heeft u een account nodig. Hier maakt u eenvoudig een account aan. Lees voordat u kunst van Jan Boom gaat verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door. Het te koop aanbieden van kunst van Jan Boom via de online veiling werkt snel en eenvoudig. Via het formulier geeft u de specificaties van het kunstwerk van Jan Boom op, waaronder de gebruikte techniek, afmetingen en een toelichting op de conditie. Daarnaast voegt u afbeeldingen van het kunstwerk van Jan Boom toe. Voor tips voor het maken van sprekende foto’s, lees ook onze veilingtips. Tot slot geeft u een openingsbod op, en selecteert u de eindtijd van de veiling.
Na afloop van de veiling ontvangt u automatisch bericht met de gegevens van de winnende bieder zodat u de verkoop verder kunt afhandelen. Is het kunstwerk van Jan Boom niet verkocht? Overweeg dan om het werk opnieuw aan te bieden en verlaag eventueel het openingsbod om de kans op een succesvolle verkoop van een kunstwerk van Jan Boom te vergroten!
Heeft u een kunstwerk van Jan Boom dat u graag wilt verkopen, maar twijfelt u over een passend openingsbod? Vraag dan een gratis en vrijblijvende taxatie aan bij onze Veilingmeesters. Zij geven u graag advies en een realistische waardeschatting van uw kunst van Jan Boom. Meer informatie over het indienen van een online taxatieverzoek leest u door te klikken op de link.