Joe Wols (1929)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Joe Wols
Joe Wols (1929)

Joe Wols (1929)

Kunstenaar

Joe WOLS (Schiedam 1929 - 2019)

Potloodschets, pastel-krijt, houtskool, gouache, olie, acryl, oostindische inkt, houtsnede, kleur-ets, collage. Maar ook gewoon met kleurpotlood en kleuren-stift.... Werkelijk alle technieken probeert Joe Wols uit. Na vele voorbeelden ben ik van mening dat Joe zichzelf de koning mag noemen van de aquarel en de pastel. De pasteltechniek leerde hij dan ook in Parijs bij Frits Klein, vader van de internationaal befaamde Yves Klein.

Ik zie daar vrijwel geen zoeken, het is met gemak en door puur talent waarmee het werk tot stand gekomen is. Zeldzame momenten van geluk en flow, als kunstwerk en kunstenaar even helemaal samenvallen en het denken stopt. Veel kunstenaars zijn van mening dat zij slechts het instrument zijn van een kunstwerk dat gemaakt wil worden via zijn hand. En dat geldt voor Joe helemaal, die zo sterk contact kon maken met zijn onderbewuste, zijn gevoel en de wereld van de verbeelding en de droom.

Natura artis magistra. De natuur is de leermeester van de kunst. Natuurlijk zijn er thema’s als Don Quichotte, Orpheus, Carmen, Pierrot en gedroomde taferelen. Maar uiteindelijk zijn er twee grote thema’s voor kunstenaars en zo ook voor Joe. De natuur in de vorm van het landschap, maar ook studies van een vogel, een schedel, een koe in de wei en het paard, de meest elegante van alle dieren. Het paard speelt een grote rol in Joe’s werk en wij delen de liefde voor diens majestueuze en indrukwekkende vorm. Het Franse landschap vormt een werkelijk onuitputtelijke bron van inspiratie, de roches de-sable, een kerktorentje, een kronkelende rivier, een kapelletje, de bergketens. De ruwe schoonheid van landschap zonder al teveel inmenging van de mens. Een idyllisch landschap, een utopia, de gedroomde plek voor Joe’s kunstenaarshart.

Naast de natuur is er het thema Vrouw, met een hoofdletter. Niet perse een specifieke vrouw, maar het archetype vrouw. Zonder gezicht, zonder afleidende details, maar zonder twijfel en op en top vrouw. Lang golvend haar, weelderige vormen, zonder enige schaamte, is zij de danseres in Joe’s werken, of Carmen of simpelweg de personificatie van schoonheid. Zij krijgt de centrale plek en de rest is haar entourage, figuranten die naar haar opkijken en haar dienen. Ook Joe zelf dient haar op deze manier als kunstenaar, letterlijk en figuurlijk in zijn afbeeldingen.

De vrouw achter deze vrouw der vrouwen is Tine. Tine is Joe’s muze, zonder twijfel. Ik ben ontroerd door de vele portretten die Joe heeft gemaakt van Tine en ik moet even slikken als ik op 1 van de potloodtekeningen de titel zie staan: ‘mijn Tine’. Ik zie ze samen ouder worden op papier, in de prachtige portretten die Joe maakte van zichzelf en van Tine. Ik zie ze als momentopnames, zoals wij nu een foto maken om een dierbaar moment vast te leggen. Maar met oneindig meer fantasie en liefde, die spreekt uit de tijd en energie die Joe heeft besteed aan het vastleggen zelf. Hij heeft op die momenten niet alleen gekeken naar Tine, maar haar ook gezien.

Een vijftigtal werken zijn geschonken aan het Prinses Maxima Centrum. Waar kinderen tussen 4 en 18 jaar met de diagnose kanker strijden. Als leraar onderwees Joe kinderen en gaf ze eigenwaarde. Hij bouwde ze op, liet hen graag lachen. Wij denken dat hij gelukkig zou zijn te weten dat de gangen van juist dit centrum gesierd zijn met Joe’s werk. Dat die kinderen en hun ouders even weg kunnen lopen in zijn droomlandschap, waar geen pijn is en alles mogelijk...

Claudia Klerkx
kunsthistoricus
Augustus 2019

Aangeboden items
0
Verkochte items
275
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
FA. (32 x Favoriet)
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Joe Wols (1929) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Er zijn 275 items van Joe Wols (1929) verkocht in het verleden. Wilt u op de hoogte blijven? Stel dan een e-mail alert in!

Er zijn 32 mensen die Joe Wols (1929) favoriet hebben gemaakt. Heeft u een werk te koop? Deze mensen hebben zeker interesse! Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Joe Wols

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Joe Wols? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Joe Wols. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Joe Wols en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Joe Wols te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Joe Wols!

Volg het aanbod kunst van Joe Wols te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Joe Wols te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Joe Wols instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Joe Wols kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Joe Wols!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Joe Wols kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Joe Wols en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Joe Wols via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Joe Wols of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Joe Wols?

Kunst kopen van Joe Wols begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Joe Wols, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Joe Wols. Om meer kans te maken om de Joe Wols te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Joe Wols! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.