• Populair
  • 1e keer aangeboden
  • Aftersale
  • Laatste 24u geplaatst
  • Loopt vandaag af
  • Vanaf 1 euro
Deutsch
English
Français
Hendrik van Veenendaal (1942)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Hendrik van Veenendaal
Hendrik van Veenendaal (1942)

Hendrik van Veenendaal (1942)

Kunstenaar

Geboortedatum/ plaats: 1942, Nederhorst den Berg Opleiding: 1965 – 1968 Leeuwenburgh Academie, Amsterdam 1974 – 1979 Academie voor Beeldende Kunsten, Rotterdam Korte uitleg: “Landschap als verbeelding” Hendrik van Veenendaal (1942, Nederhorst den Berg) is landschapschilder. Bij uitstek en uit een gerichte persoonlijke keuze. Betekent zoiets dat hij opgaat in de hem omringende natuur of dat hij de natuur juist naar zijn hand zet? Of behandelt hij de mens en de natuur in een wisselend spel, in een rolverdeling, zoals deze sinds het landschap een zelfstandig thema in de schilderkunst werd, eeuwenlang op het doek vastgelegd? Wie de landschappen van Hendrik van Veenendaal ziet, weet dat het hem niet gaat om een naturalistische weergave. Hij put regelmatig uit de natuur; daar gebeuren dingen die je niet kunt bedenken. Maar door het weglaten van wat herkenbaar is, geeft hij het landschap de vrijheid terug en maakt hij het tot een gebeurtenis. Er kunnen vurige krachten samenballen, er kan dreiging heersen of juist een bevrijdend licht verschijnen. Het werken laat ruimte voor toeval en improvisatie. In de olieverven zijn na een losse schets- de fijne spetters herinneren er nog aan - enkele licht-donkerpartijen de basis voor de compositie. Laag voor laag brengt Van Veenendaal dan glacerend kleurvlekken op, die vervolgens weer van het doek worden geschraapt. Zo banen heldere, transparante vormen zich een weg over het beeldvlak. De schilderijen zien er uit alsof ze moeiteloos ontstaan, vol beweging en natuurlijke spanning. Tegelijkertijd komen ze over als een hecht gebouwde compositie waarin de genuanceer¬de verftoetsen evenwichtig samengaan met ritmische, driftig neergezette lijnen. De kleinere aquarellen tonen hetzelfde thema in een andere techniek. Ook hier is vaart te vinden, voor een moment in brede kleurtoetsen gevangen. De drang naar helderheid blijkt uit de perfecte doorzichtigheid van de kleurvlakken, die nog aan spanning winnen door de contrasterende donker-accenten. In al zijn werk geeft Van Veenendaal ruimte aan de veranderende gezichten van het landschap. De krachten waarmee hij zijn composities laadt, weerspiegelen echter niet alleen de dynamiek van de natuur. Ze verbeelden tevens een scala aan stemmingen, die de beschouwer rechtstreeks raken. Exposities: Binnen- en buitenland.

Aangeboden items
3
Verkochte items
34
Nationaliteit
NederlandsNederlands  
Links
Favoriet
FA. (16 x Favoriet)
filters
3 aangeboden items van deze kunstenaar
*list
grid
big-grid
Hendrik van Veenendaal - zonder titel kopen? Bied vanaf 75!
Hendrik van Veenendaal - zonder titel

Grafiek (handgesigneerd)

Geplaatst doorvanbellencolour

Eindtijd 02-10-2022 om 20:24

Periode2000 t/m Heden
TechniekZeefdruk
Afmetingen113 cm x 53 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerHout
IngelijstIngelijst

Aftersale items

Onderstaande items zijn mogelijk nog beschikbaar. U kunt eenmalig een bod uitbrengen in de aftersale.
Aftersale
Hendrik van Veenendaal - bateau kopen? Bied vanaf 1250!
Hendrik van Veenendaal - bateau

Schilderij

Geplaatst doorFysiotherapieOBL

Eindtijd 16-04-2022 om 10:15

Periode2000 t/m Heden
TechniekGemengde Techniek
Afmetingen90 cm x 90 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerCanvas (Doek)
IngelijstOp Spieraam
Aftersale
Hendrik van Veenendaal - Landschap kopen? Bied vanaf 80!
Hendrik van Veenendaal - Landschap

Grafiek (handgesigneerd)

Geplaatst doorSnesa

Eindtijd 24-08-2022 om 22:37

Periode2000 t/m Heden
TechniekZeefdruk
Afmetingen105 cm x 50 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerHout
IngelijstIngelijst

Kunst kopen van Hendrik van Veenendaal

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Hendrik van Veenendaal? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Hendrik van Veenendaal. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Hendrik van Veenendaal en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Hendrik van Veenendaal te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Hendrik van Veenendaal!

Volg het aanbod kunst van Hendrik van Veenendaal te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Hendrik van Veenendaal te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Hendrik van Veenendaal instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Hendrik van Veenendaal kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Hendrik van Veenendaal!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Hendrik van Veenendaal kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Hendrik van Veenendaal en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Hendrik van Veenendaal via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Hendrik van Veenendaal of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Hendrik van Veenendaal?

Kunst kopen van Hendrik van Veenendaal begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Hendrik van Veenendaal, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Hendrik van Veenendaal. Om meer kans te maken om de Hendrik van Veenendaal te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Hendrik van Veenendaal! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.