Klaas Boonstra (1905-1999)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Klaas Boonstra
Klaas Boonstra (1905-1999)

Klaas Boonstra (1905-1999)

Kunstenaar

Klaas BOONSTRA (Krommenie 1905 - Schore 1999)

Schilder, tekenaar

Opleiding: Reeds op jonge leeftijd hield Klaas BOONSTRA zich bezig met schilderen en tekenen. Zijn levensonderhoud echter, verdiende Boonstra tot op 26-jarige leeftijd als kolensjouwer. Nadat de tekeningen van dorpelingen die hij in zijn vrije tijd vervaardigde, een plaatselijke fabrieksdirecteur waren opgevallen, maakte deze door zijn financi_le steun een studie aan de Rijksacademie in Amsterdam mogelijk. Hier kreeg Klaas Boonstra onder andere les van de schilder JH Jurres en hoogleraar Monumentale Kunst, Heinrich Campendonck Klaas Boonstra woonde en werkte naast Krommenie ook vele jaren in Amsterdam, Den Haag en Schore (Zeeland).

Na tijdens de bezetting actief te zijn geweest in het verzet en ondergedoken te hebben gezeten, kwam Boonstra in de jaren na de oorlog in Amsterdam in aanraking met vele moderne uitingen van kunst. Stijlinvloeden van Parijse tijdgenoten als Matisse en vooral Picasso zijn in het werk van Klaas Boonstra terug te vinden in zijn expressief en met heldere kleuren geschilderde figuurcomposities en -deformaties. Ondanks de contacten die Boonstra had met Experimentelen als Appel, Brand, Constant en Wolvencamp, bleef hij in zijn manier van werken en leven op zichzelf gericht en voelde hij naar eigen zeggen 'weinig behoefte om zich ergens bij aan te sluiten'. Wel maakte hij deel uit van de expositieverenigingen Stuwing en De Keerkring. Later werd Boonstra alsnog lid van de groepering Creatie, gevolgd door Groep 54 en Liga Nieuw Beelden.De stijl van het werk van Klaas Boonstra dat geplaatst kan worden in de traditie van de moderne klassieken, is onvoorspelbaar, afwisselend figuratief en abstract, gekenmerkt door een hoge mate van spontaniteit. Zijn composities van 'vrije vormen' - een dynamisch samenspel van fantasievormen in frisse kleuren - zijn volgens Boonstra voornamelijk op basis van intu_tie, al werkende ontstaan. Klaas Boonstra was nog op hoge leeftijd dagelijks aan het schilderen in het afgelegen dorpje Schore, waar hij samen met zijn vrouw een terug getrokken bestaan leidde. Zijn werk werd geëxposeerd in Groeps- en solotentoonstellingen in o.a. Amsterdam, Zaandam en Hilversum.

Exposities en prijzen:

Galerie Maris, Amsterdam, 1989, 1990 Galerie De Hoekweide, Wolphaartsdijk 1992, 1994, 1995

Aangeboden items
0
Verkochte items
54
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Klaas Boonstra (1905-1999) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Er zijn 54 items van Klaas Boonstra (1905-1999) verkocht in het verleden. Wilt u op de hoogte blijven? Stel dan een e-mail alert in!

Er zijn 31 mensen die Klaas Boonstra (1905-1999) favoriet hebben gemaakt. Heeft u een werk te koop? Deze mensen hebben zeker interesse! Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Klaas Boonstra

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Klaas Boonstra? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Klaas Boonstra. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Klaas Boonstra en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Klaas Boonstra te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Klaas Boonstra!

Volg het aanbod kunst van Klaas Boonstra te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Klaas Boonstra te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Klaas Boonstra instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Klaas Boonstra kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Klaas Boonstra!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Klaas Boonstra kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Klaas Boonstra en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Klaas Boonstra via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Klaas Boonstra of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Klaas Boonstra?

Kunst kopen van Klaas Boonstra begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Klaas Boonstra, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Klaas Boonstra. Om meer kans te maken om de Klaas Boonstra te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Klaas Boonstra! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.