Alexandre Clarys (1857-1930)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Alexandre Clarys
Alexandre Clarys (1857-1930)

Alexandre Clarys (1857-1930)

Kunstenaar

Alexandre CLARYS (1857-1930) was een leerling van Ernest Blanc-Garin (1843-1916) en van de Academie voor Schone Kunsten te Brussel (tussen 1868 en 1879).Hij schilderde bij voorkeur taferelen met honden en paarden, zoals zijn “Hoekje van de paardenmarkt”, een van zijn eerste belangrijke werken, getoond in het Salon 1881 te Brussel. Ook paarden in werkomstandigheden kregen zijn aandacht: trekpaarden op het land of in de bosbouw, in de haven e.d.

Clarys beoefende ook het genre van de dierenportretten: werkelijke portretten van honden of paarden, gemaakt in opdracht van hun welgestelde eigenaars. Zo portretteerde Clarys het paard Montjoie van Koning Albert I. In het Salon 1881 te Brussel stelde hij een niet nader gespecifieerd honden-“portret” tentoon. Zijn opdrachtgevers waren uiteraard voornamelijk personen uit milieus van paardenwedrennen en jacht, die hun beste renpaarden of jachthonden lieten vereeuwigen, hetzij in een strikt portret van paard of hond, hetzij ingewerkt in een actietafereel. Clarys’ cliënteel was bovendien erg internationaal.

In 1889 schilderde hij in samenwerking met de portrettist Léon Herbo het monumentale doek (137×200 cm) “Ontmoeting tussen het Maria-Hendrika Eskadron, Koningin Maria-Hendrika en Prinses Clementina”. Ook in dit schilderij kregen de uitbeeldingen van raspaarden grote aandacht (Brussel, Museum van het Leger).

Clarys was bedrijvig als affichekunstenaar, uiteraard voor paardenwedrennen en andere sportieve paardenmanifestaties. Zo zijn er van hem onder meer de affiche voor de Wellingtonrenbaan te Oostende 1911, met gezicht op de overvolle tribunes en een gedeelte van de renbaan, voor een “Fête de bienfaisance, charité. Cercle de l’Escadron Marie-Henriette” (1904), en verder de affiche “Ville de Spa - Grand concours hippique” en “Spa. Ville d’eaux Ville de sports 15 mai – 15 octobre” met uitrijdende koetsen, jagers en jachthonden. Er zijn ook affiches voor landbouwmanifestaties.

Bovendien was Clarys als illustrator verbonden aan enkele sportkranten, o.a. de “Illustration Sportive”.

De Eerste Wereldoorlog inspireerde hem tot een aantal kleuretsen : “Invasie van België”, “Na Halen. Loslopende paarden van de Duitse cavalerie”, “De Slag aan de IJzer”, “Belgische artillerie”. Ze werden gedrukt bij Malvaux in Brussel. Ook in deze kleuretsen ging Clarys’ aandacht meer uit naar de paarden dan naar de ernst van de situatie.

Aangeboden items
0
Verkochte items
1
Nationaliteit
Belgisch Belgisch  
Links
Favoriet
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Alexandre Clarys (1857-1930) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Wilt u via e-mail een alert ontvangen wanneer er een item van Alexandre Clarys (1857-1930) wordt aangeboden, maak deze dan favoriet.

Wilt u zelf een item van deze kunstenaar in de veiling plaatsen? Dat kan en is zeer eenvoudig. Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Alexandre Clarys

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Alexandre Clarys? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Alexandre Clarys. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Alexandre Clarys en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Alexandre Clarys te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Alexandre Clarys!

Volg het aanbod kunst van Alexandre Clarys te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Alexandre Clarys te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Alexandre Clarys instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Alexandre Clarys kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Alexandre Clarys!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Alexandre Clarys kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Alexandre Clarys en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Alexandre Clarys via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Alexandre Clarys of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Alexandre Clarys?

Kunst kopen van Alexandre Clarys begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Alexandre Clarys, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Alexandre Clarys. Om meer kans te maken om de Alexandre Clarys te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Alexandre Clarys! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.