Pieter Kooistra (1922-1998)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Pieter Kooistra
Pieter Kooistra (1922-1998)

Pieter Kooistra (1922-1998)

Kunstenaar

Pieter Kooistra (Leeuwarden, 24 juni 1922 - Tiel, 5 mei 1998), was een Nederlandse schilder, graficus, fotograaf, beeldhouwer en schrijver.Kooistra was autodidact. Hij werkte voornamelijk expressionistisch-fauvistisch, in Leeuwarden, Bergen, Terschelling, Amsterdam en vanaf 1974 in Varik. Zijn voornaamste onderwerpen waren landschappen, naaktfiguren en non-figuratief werk. In Nederland is hij bekend geworden als de geestelijk vader van de kunstuitleen/artotheek. Hij vond dat een kunstwerk een middel is tot bewustwording van eenheid in verscheidenheid, zoals het leven zelf, en wilde dit ideaal dichter bij de gewone mensen brengen.Pieter Kooistra was zeer sociaal betrokken. Hij was oprichter van de stichting "Uno-inkomen", waarschijnlijk de allereerste organisatie die pleitte voor een wereldwijd basisinkomen.Kooistra organiseerde beeldenroutes van zijn werken in steden als Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Ridderkerk en Tiel. In 1978 onthulde de gemeente Tiel zijn beeldenroute, de Collectie Straatbeeld. Hij had opdracht gekregen om bij de schouwburg Agnietenhofeen kunstwerk te plaatsen. Kooistra berekende echter dat hij door middel van een leaseplan voor bedrijven wel twaalf beelden kon maken. Hij vervaardigde twaalf monumentale geometrisch-abstracte beelden van messing en aluminium. Al snel werd duidelijk dat het realiseren van twaalf beelden voor de prijs van __n technisch nadelig uitpakte: een beeld werd van zijn sokkel gereden, een ander viel om tijdens een storm. In 1980 waren er nog maar vier beelden intact. In 2006 is een van de vier overgebleven beelden gerestaureerd en herplaatst bij de Waalkade. Samen met een ander beeld bij de Sint Maartenskerk geeft het een deel van de historie weer van een bijzonder project van een markante kunstenaarBron ; rijks kunst dienst Den Haag , wikipedia

Aangeboden items
0
Verkochte items
11
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
FA. (8 x Favoriet)
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Pieter Kooistra (1922-1998) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Er zijn 11 items van Pieter Kooistra (1922-1998) verkocht in het verleden. Wilt u op de hoogte blijven? Stel dan een e-mail alert in!

Wilt u zelf een item van deze kunstenaar in de veiling plaatsen? Dat kan en is zeer eenvoudig. Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Pieter Kooistra

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Pieter Kooistra? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Pieter Kooistra. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Pieter Kooistra en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Pieter Kooistra te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Pieter Kooistra!

Volg het aanbod kunst van Pieter Kooistra te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Pieter Kooistra te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Pieter Kooistra instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Pieter Kooistra kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Pieter Kooistra!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Pieter Kooistra kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Pieter Kooistra en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Pieter Kooistra via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Pieter Kooistra of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Pieter Kooistra?

Kunst kopen van Pieter Kooistra begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Pieter Kooistra, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Pieter Kooistra. Om meer kans te maken om de Pieter Kooistra te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Pieter Kooistra! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.