Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! - Verkocht

Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!
Dit item is verkocht Toon item
Schilderij

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!
Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!Jacobus Doeser - Olieverf 1935 - Luministische periode - Kinderen in nachtelijk bos - GROOT!! kopen? Bied vanaf 210!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jacobus Doeser (1884-1970)
Type kunstwerkSchilderij
Jaartal1964
TechniekOlieverf
DragerCanvas (Doek)
StijlExpressionistisch
OnderwerpLandschap
IngelijstIngelijst
Afmetingen70 x 90 cm (h x b)
Incl. lijst80 x 100 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
  • Jacobus (Jaap) Doeser werd op 8 december 1884 geboren te Utrecht. Van zijn familieomstandigheden is weinig bekend. Jacobus Doeser is lang een onbekende figuur gebleven, totdat zijn schilderij ‘Vaas met witte lelies’, geschilderd in luministische stijl, rond 1912, op 30 januari 2001 te koop werd aangeboden bij Christie’s te Amsterdam.
  • Voor 46.000 gulden heeft de kunsthandelaar Jan Juffermans het gekocht. Hij schonk zijn vondst aan een instelling met als doel het werk onder de aandacht van het publiek te brengen. De K.F. Heinstichting gaf het stilleven in bruikleen aan het Singer Museum in Laren. Jacobus (Jaap) was een autodidact. Hij vormde zich door contacten te leggen in het Gooi met kunstenaars die een nieuw wereldbeeld nastreefden. Vanaf 1910 schilderde Jaap veel in zijn woonplaats Laren, later ook in de omliggende Gooise plaatsen. Hij kwam in contact met ‘ideeisten’, kunstenaars uit deze groeperingen beeldden weliswaar de vormen van de realiteit af, maar wat de schilder als basis hierin verbeeld heeft is wat zijn geest bij het bekijken van de werkelijkheid aanschouwde. Het zoeken naar vernieuwing, een zekere onrust in de schilderkunst vierde hoogtij in die dagen. 
  • Het Gooi was een verzamelplaats van kunstenaars. Doeser kwam in aanraking met Piet Mondriaan, Jacob Bendien en Nico van Rijn. Zij werkten onder invloed van de theosofie die zich in het Gooi rond de commune ‘Walden’ had genesteld. Walden was de naam van een kolonie, ofwel commune, die de psychiater en schrijver Frederik van Eeden (1860-1932) in 1898 op zijn landgoed Cruysbergen in Bussum oprichtte. De socialistische (tuinbouw) kolonie was onder meer gebaseerd op gemeenschappelijk grondbezit. De kolonie deed ook dienst als rustoord voor psychiatrische patiënten. De opzet mislukte door zakelijk wanbeheer. Na eerst nog te zijn veranderd in een verbruikscoöperatie ging Walden in 1907 toch failliet. Het idee voor Walden ontleende van Eeden aan het populaire boek ‘Walden or Life in the Woods’ (1854) van Henry David Thoreau (1817-1862). 

    De kunstenaars uit deze groepering streefden naar vernieuwing, naar nieuwe vormen. Buiten deze kring van ideeisten werden in de meeste schilderskringen naar nieuwe stijlen en‘ weergaven’ gezocht 

    Doeser was een harde werker. Op eigen kracht kwam hij tot mooie resultaten. Zijn kleurenpalet was kleurrijk, opvallend en het verschil in zijn stijlen bleef niet onopgemerkt. Een natuurtalent werd er rondom gefluisterd. Door zijn huwelijk met Betsy Carlebur, telg uit een Dordrechts geslacht van schilders kwam hij terecht in een kunstzinnig milieu. Ook daar deed hij nieuwe indrukken op en ontwikkelde hij uiteindelijk een geheel eigen stijl. 

Conditie
ConditieGoed
Weinig zichtbare onregelmatigheden. Bijzonder mooie kleuren. In withouten lijst
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Amsterdam, Nederland
koeriersdienstBen u niet in staat om een werk zelf af te halen, dan kunt u een koeriersdienst inschakelen om het werk te laten afhalen. Klik hier voor meer informatie over hoe dit werkt en bekijk de tarieven.
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd10-1-2021 om 14:11
Eindtijd7-2-2021 om 21:57
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken