• Populair
 • Loopt vandaag af
 • 1e keer aangeboden
 • Vanaf 1 euro
 • Vandaag geplaatst
 • Laatste kans
 • Alleen aftersale
Deutsch
English
Français

Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd - Verkocht

Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!
Dit item is verkocht Toon item

Verkoopprijs: € 25,00

Vergelijkbaar item plaatsen
Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!
Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!Metten Koornstra - Typische dromerige Grafiek - Litho "Feest" - omstreeks 1970 - gesigneerd kopen? Bied vanaf 10!
Vergelijkbaar item plaatsen
Verkoper

Geplaatst door  artpointamsterdam
FA. (112)

Lid sinds 2013
3000 verkochte items
Alle items van deze verkoper (48)
 • Metten Koornstra (1912-1978)
TypeGrafiek na 1900
Periode1945 t/m 1999
TechniekLitho
DragerGeschept Papier
StijlMinimalistisch
OnderwerpLandschap
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen30 cm x 50 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
 • Metten Theunis ('Tenny') Koornstra (1912-1978) werd in Rotterdam geboren in een streng protestants, calvinistisch milieu. Zijn vader overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog en met zijn moeder verhuisde hij naar Haarlem, waar hij zijn verdere jeugd zou doorbrengen. De christelijke school waarop hij daar terechtkwam vormde voor de jongen een zware beproeving, die een onuitwisbaar stempel op zijn karakter zou drukken, namelijk een diepgewortelde drang naar onafhankelijkheid.

  Nog tijdens zijn weinig succesvolle schooljaren werden zijn artistieke talenten opgemerkt, maar hij wilde zich door zijn afkeer van scholen niet vastleggen op het kunstnijverheidsonderwijs. In plaats daarvan nam hij diverse baantjes aan, onder andere als kok en banketbakker, maar ook als zilversmid, verkoper en decorateur. Al vroeg maakte hij zwerftochten door Frankrijk, waar hij in de Parijse musea belangrijke indrukken opdeed van moderne kunst. 

  In 1939 leerde Metten Koornstra op de Rotterdamse Academie de techniek van het lithograferen, bij de graficus Derkzen van Angeren. In dat jaar werd er voor het eerst een expositie van zijn tekeningen georganiseerd in de Amsterdamse galerie De Ronde Brug aan de Reguliersgracht. Na de oorlog, in 1946, kocht Koornstra in Limburg een oude litho-pers, waarmee hij in zijn atelier een werkplaats startte. Hiermee zou hij een belangrijke bijdrage leveren aan de opbloei van de Nederlandse grafiek na de Tweede Wereldoorlog. Met de hulp van Piet Clement, toentertijd een jonge leerling-drukker, groeide het bedrijfje, Printshop 845 aan de Prinsengracht, uit tot een vermaarde instelling waar prominente kunstenaars uit binnen- en buitenland hun grafiek lieten drukken.

  Bij het grote publiek verwierf Metten Koornstra echter vooral bekendheid als versierder van het jaarlijkse Boekenbal, die de opening vormde van de door de Vereniging tot Bevordering van de Belangen des Boekhandels georganiseerde boekenweek. Vanaf 1947 tot in de jaren zeventig gaf hij op fantasievolle, vrolijke wijze gestalte aan dit evenement, dat afwisselend in de Stadsschouwburg, het Concertgebouw en de RAI plaatsvond. Onlosmakelijk aan de Boekenbals verbonden was ook de muzikale omlijsting die verzorgd werd door het ensemble van zijn eerste echtgenote, de violiste ('Stehgeigerin') Rita Dalvano. Hoe geliefd Metten's versieringen waren blijkt wel uit het feit dat deze tegen het einde van de bals door de feestgangers van de wanden gerukt en naar huis genomen werden. 

  Metten Koornstra beperkte zich echter niet tot de Boekenbals. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij vele theaterdecors, vooral voor de Nederlandse Comedie en het Rotterdams Toneel. Belangwekkend zijn voorts de steendrukken die hij vervaardigde voor de bibliofiele uitgave van Aloysius Bertrands 'Gaspard de la Nuit' en de door hem ontworpen boekomslagen, onder meer voor werken van Hugo Claus. Op latere leeftijd legde hij zich meer toe op het schilderen. Met deze werken die zich kenmerken door een geheel eigen, verstilde stijl oogstte hij de nodige waardering.

  Uit de veelzijdige ateliernalatenschap zijn litho's, documenten, brochures, foto's over Metten Koornstra, zijn vriendenkring (o.a. door Cas Oorthuys, Bert Nienhuis, Paul Huf, e.a.) en van de versieringen voor het boekenbal, Sinterklaasoptochten, decors e.a. decoraties, aan het Stadsarchief geschonken.

ConditieGoed

weinig zichtbare onregelmatigheden.

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Metten Koornstra (1912-1978)

Alle items van deze kunstenaar(9)
Geplaatst door  artpointamsterdam
FA. (112)

Lid sinds 2013
3000 verkochte items
Alle items van deze verkoper (48)
Pinterest
50 cm
30 cm
Dit item is verkocht voor 25,00
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:15-04-2019 om 21:21
Eindtijd:28-04-2019 om 22:07
Biedingen (5)
VrowM
28 apr. / 22:00
€ 25
Maggie3
28 apr. / 09:00
€ 20
Helder
28 apr. / 09:00
€ 18
Helder
27 apr. / 23:40
€ 15
Maggie3
19 apr. / 11:05
€ 10
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.