• Populair
 • Loopt vandaag af
 • 1e keer aangeboden
 • Vanaf 1 euro
 • Vandaag geplaatst
 • Laatste kans
 • Alleen aftersale
Deutsch
 1. Home
 2. >
 3. Kunstenaars
 4. >
 5. Piet van der Hem

Piet van der Hem (1885-1961)

1 aangeboden items / 15 verkochte items

FA. (35 x Favoriet)
filters

Piet van der Hem (Wirdum, 9 september 1885 - Den Haag, 24 april 1961) was schilder, tekenaar en boekbandontwerper.Van der Hem werd geboren in Friesland. Hij was een zoon van Dirk van der Hem, koopman, en Geertje Pieters Smids.

Toen hij op twaalfjarige leeftijd wees geworden was, werd Piet van der Hem opgenomen in het gezin van een oom en tante te Leeuwarden. Na vier jaar de rijks-HBS in deze stad te hebben bezocht, besloot hij, gestimuleerd door zijn tekenleraar J. Bubberman, zich verder als kunstenaar te bekwamen. In 1902 ging Van der Hem naar Amsterdam om daar aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid te studeren. Hij volgde ook een tekenopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Van medio 1907 tot 1908 werd hij door een Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst in staat gesteld een jaar op Montmartre in Parijs te wonen en te studeren. Hij maakte een groot aantal tekeningen en schilderijen van het straat- en uitgaansleven in Parijs, waarin veel overeenkomsten met het werk van kunstenaars als Henri de Toulouse-Lautrec en Theodor Steinlen merkbaar zijn. Ook Van der Hem werd gefascineerd door de charme van het Parijse nachtleven. Daarna keerde hij terug naar Amsterdam.

Een herdruk werd gemaakt van tien kleine aquarellen, die in de zomer van 1902 door hem op zeventienjarige leeftijd werden geschilderd en als prentbriefkaarten zijn verzonden aan A.Fockema, die in het buitenland verbleef.

In 1914 ging hij meewerken aan De Nieuwe Amsterdammer met nogal politieke tekeningen, die niet van humor waren ontbloot. Hij maakte ook tekeningen in het blad De Kroniek. In 1923 ging hij aan het werk als politiek tekenaar voor De Haagsche Post. Voor het blad Sprokkelingen van de firma Lindeteves Stokvis maakte Van der Hem tientallen tekeningen terwijl hij ook voor andere bedrijven reclamefolders, affiches en boekbanden ontwierp. Een recensent schreef over hem; "Hier is een tekenaar van bewonderenswaardige vaardigheid, lenigheid, klaarheid en puntigheid aan het werk".

Nationaliteit / school

Nederlands

1 aangeboden items van deze kunstenaar
*list
grid
big-grid
Laatste
kans
Piet van der Hem - gemengde techniek op papier:Herriot's ontwapeningsplan - 1932 kopen? Bied vanaf 125!

Piet van der Hem - gemengde techniek op papier:Herriot's ontwapeningsplan - 1932

Tekening / Aquarel

Geplaatst doorKiewitKunst

Eindtijd08-08-2021 om 21:06

Jaartal1932
TechniekPen (Inkt)
Afmetingen68.5 cm x 49 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
IngelijstNiet Ingelijst
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.