Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. - Verkocht

Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!
Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!Rein Draijer - Linosnede, “De aanlegplaats” – Kunst-Schoolplaat uit 1953 – V.AE.V.O. kopen? Bied vanaf 50!
Vergelijkbaar item plaatsen
 • Omschrijving
 • Rein Draijer (1899-1986)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1953
TechniekHout/Linosnede
DragerPapier
IngelijstAlleen in Passe-partout
Afmetingen51 cm x 67 cm (h x b)
Passe-partout69 cm x 79 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
OplageOnbekend
 • Een grote linosnede uit 1953 van de Nederlandse kunstenaar Rein Draijer (1899-1986), getiteld “De aanlegplaats”, uitgegeven door de V.AE.V.O. (zie de informatie verderop in deze tekst).

  -Gesigneerd en gedateerd met potlood.

  -Oplage onbekend.

  -Niet ingelijst. Het werk zit achter een passe-partout geplakt.

  -Afmetingen: Passe-partout, 69 x 79 cm. Beeld, 51 x 67 cm.

  -Conditie: In goede staat met ouderdomssporen. Het papier van de lino is vergeeld en heeft ‘foxing’ / ‘zuurvlekjes’, met name te zien in de witte gedeelten en aan de randen buiten beeld. Het passe-partout heeft slijtplekken en vlekken en is niet meer vlak (= licht gebobbeld’).

  Zie ook de foto’s voor een eigen indruk.

   

  Herkomst: de V.AE.V.O., de Vereniging tot bevordering van het Aesthetisch Element in het Voortgezet Onderwijs, opgericht in 1908, opgeheven in 1971.

  Deze vereniging gaf in de jaren ’60 een serie kunst-schoolplaten uit, waarbij diverse (internationaal) bekende kunstenaars uit die tijd de opdracht kregen om grafiek, zoals litho’s, houtsneden en etsen, te vervaardigen voor middelbare scholen.

  Deze schoolplaten werden niet verkocht aan scholen maar door de V.AE.V.O. in grote kisten aan scholen toegestuurd voor een tijdelijke bruikleen. In de kist zaten 14 wissellijsten en ook een portefeuille met 8 kleinere platen, veelal litho's van moderne en abstracte schilderijen.

  De platen waren met een passe-partout op de randen geplakt om ze op schilderijen te laten lijken. Ze werden in de wissellijsten gedaan en opgehangen in de scholen.

  “Deze kunst-schoolplaten zijn (ook schoolplaat-geschiedkundig) zeer bijzondere werken met een totaal andere invalshoek dan de tot dusver gebruikte Huisje-Boompje-Beestje thema's welke op schoolplaten veelal waren afgebeeld. Niet het onderwerp van de schoolplaat staat hier centraal maar via de kleuren en de wijze van schilderen werd vooral de ontwikkeling van gevoel, emotie, creativiteit en expressie van de waarnemer aangesproken”.

   

  (Naast dit werk bieden wij nog meer kunst-schoolplaten van de V.AE.V.O. ter veiling aan. Klik hiervoor op “Alle items van deze aanbieder”).

   

  Informatie over de kunstenaar:

  Reindert Juurt (Rein) Draijer (Groningen, 10 juli 1899 – Den Haag, 31 oktober 1986) was een Nederlandse schilder, beeldhouwer, ontwerper, keramist en docent aan de kunstacademie.

  Stroming: de Nieuwe Haagse school.

  -Opleiding: Rein Draijer (ook wel geschreven als Drayer) kreeg tekenles van J.A. Slempkes en schilderles van Jacob Hendrik Geerlings aan de Academie Kunstoefening in Arnhem. Hier haalde hij ook zijn tekenakte. In 1922 ging hij naar Den Haag, waar hij als tekenleraar werkzaam was en voor zijn M.O. tekenakte studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In de avonduren volgde hij de lessen van docent Henk Meijer.

  Rein Draijer had zijn eerste expositie in 1927 in kunstzaal De Bron. Hij werd lid van Pulchri Studio en stichtte in 1936 met de Pulchri-leden Hubert Bekman, Hein von Essen, Jan van Heel, Marinus Schipper en Jan Franken Pzn. de kunstenaarsgroepering De Groep. In 1952 werd hij lid van Verve. Ook was hij lid van de Haagse Kunstkring en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in Amsterdam. Hij had een atelier aan de Erasmusweg in Den Haag. In 1953 ging hij ook beeldhouwen (in brons). Hij was docent aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

  In 1952 ontving Draijer de Jacob Marisprijs voor tekenen, een prijs die hij ook in 1968 kreeg. Het Gemeentemuseum Den Haag wijdde in dat jaar een tentoonstelling aan zijn oeuvre. In 1962 nam hij namens Nederland deel aan de Biënnale van Venetië en in 1968 ontving hij naast de Jacob Marisprijs tevens de Jacob Hartog Prijs. Het werk van Draijer bevindt zich in de collectie van verscheidene Nederlandse musea, onder andere van het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Postmuseum en maakt deel uit van de Rijkscollectie.

  In 1981 beëindigde hij zijn loopbaan. Hij overleed op 31 oktober 1986.

  Literatuur: Scheen 1969-1970 , vol. 1, p. 279 ; Jacobs 1993 ; Scharten 1996 , p. 35.

   

  Afhandeling:

  -Het werk kan afgehaald worden in Amsterdam.

  -Het werk kan binnen Nederland aangetekend verzonden worden via PostNL.

  -Het werk kan binnen de EU verzonden worden via GLS. Let op: Het werk kan niet naar landen buiten de EU verzonden worden.

  Verzendkosten:

  Binnen Nederland: 15,00 euro.

  Naar België, Duitsland, Frankrijk: 18,50 euro.

   

  Vragen? Stuur even een mailtje.

  Kijk ook eens bij onze andere veilingaanbiedingen.


ConditieGoed
In goede staat met ouderdomssporen. Het papier van de lino is vergeeld en heeft ‘foxing’ / ‘zuurvlekjes’, met name te zien in de witte gedeelten en aan de randen buiten beeld. Het passe-partout heeft slijtplekken en vlekken en is niet meer vlak (= licht gebobbeld’). Zie ook de foto’s voor een eigen indruk.
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAmsterdam,  Nederland
VerzendingAlleen binnen Nederland
Veilinggegevens
Starttijd3-3-2020 om 11:06
Eindtijd11-3-2020 om 19:24
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken
Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.