Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" - Verkocht

Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!
Dit item is verkocht Toon item
Tekening / Aquarel

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!
Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!Harrie Kuyten - Bijzonder groot omstreeks 1930 Houtskool op papier "Stilleven witte Anjers" kopen? Bied vanaf 76!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Harrie Kuyten (1883-1952)
Type kunstwerkTekening / Aquarel
Periode1900 t/m 1944
TechniekHoutskool
DragerPapier
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen110 x 75 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
  • Zeldzaam fraai, door harrie Kuyten omstreeks 1930 gemaakt houtskool op papier (op karton bevestigd) stilleven van witte anjers. Bijzonder groot (75x110cm!) van formaat en in goede conditie. Linksonder gesigneerd. 
  • Herkomst: collectie Const. Vecht Amsterdam



  • Harrie Kuyten (1883-1952) was een Utrechtse graficus, kunstschilder, tekenaar, lithograaf en houtsnijder. Kuijten was een leerling van de Akademie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen en ontving gedurende drie jaar de Koninklijke Subsidie. Na vele omzwervingen door Europa nestelde hij zich in Amsterdam en later in Schoorl. Raoul Hynckes vond in Kuijten ‘een ideale reisgenoot’ en een ‘zeer talentvol schilder’: Ik heb weinig schilders gekend, die zo gewetensvol te werk zijn gegaan als juist Harrie.
  • In de schaduw van de belangrijkste Nederlandse modernisten aan het begin van de twintigste eeuw zoals Kees van Dongen, Jan Sluijters, Leo Gestel en Piet Mondriaan was Henricus (‘Harrie’) Johannes Kuijten ook een modernist met zowel traditionele als modernistische werken.


  • Zijn stijl was een mengeling van het impressionisme en het kleurige fauvisme. Zijn handelsmerk is wel de krachtige vormopbouw en zijn kleurgebruik: hij was een colorist in hart en nieren, die op zijn eigen wijze de verworvenheden van het impressionisme als uitgangspunt nam en er een eigen ziel en vorm aan gaf, tot zijn donkere Bergense periode. Afhankelijk van de aard van zijn onderwerp verschilt Kuijtens kleurgebruik. Dit kan zeer elementair zijn, gericht op enkele accenten, zoals vaak te zien is in zijn strandgezichten en bloemstillevens, maar wordt geraffineerd in grotere portretten en figuurstukken. Omdat Kuijten altijd geboeid was door de menselijke figuur schilderde hij ook feesten en kleurige marktscènes, maar vooral strandgezichten, waarin hij de zonnige kant van het leven schildert met prachtige luchten en golvende branding.


  • In 1921 verliet Kuyten de hoofdstad om weer te reizen naar onder meer Parijs, Wenen en Boedapest. In Parijs gebeurde het begin van de vorige eeuw. Op het atelier van Le Fauconnier tekende Kuijten samen met zijn Nederlandse collega’s Carel Willink, Wim Schuhmacher en Gerrit van Yperen naar naakten, die in een enkele contourlijn werden neergezet. In Kuijtens schilderwerk werd, naast de introductie van het nieuwe palet, de vlotte tekenachtige lijn ingewisseld voor een ruige penseelvoering met breed opgezette vormen en verwaarlozing van details. Wenen fascineerde door de manier waarop Klimt vrouwen portretteerde en door wat Harrie had gehoord van Jan Toorop en de Weense School, Boedapest was spotgoedkoop voor west Europeanen en alleen daarom al interessant. Hij maakte vooral nadien prachtige werken van orkestjes; een fascinatie die hij vast zou houden.

Conditie
ConditieGoed
Het papier heeft wat onregelmatigheden (kreukeltjes) die bij het bevestigen op het karton zijn ontstaan. Aan de (rechter) randen wat verkleuring. Gezien het formaat en de leeftijd van deze tekening kunnen wij de overall conditie zeker als goed beoordelen. 
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Purmerend, Nederland
koeriersdienstBen u niet in staat om een werk zelf af te halen, dan kunt u een koeriersdienst inschakelen om het werk te laten afhalen. Klik hier voor meer informatie over hoe dit werkt en bekijk de tarieven.
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatiePurmerend,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd21-5-2023 om 22:54
Eindtijd4-6-2023 om 22:13
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken