Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! - Verkocht

Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!
Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!Corneille - 1978 - Vrouw met de vogel - Mooi kunstwerk bijna 50 jaar oud. In Lijst! kopen? Bied vanaf 399!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Corneille (1922-2010)
Type kunstwerkGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1978
TechniekZeefdruk
DragerPapier
IngelijstIngelijst
Afmetingen29.5 x 23 cm (h x b)
Incl. lijst52 x 41 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage200
Corneille's Kunstwerk:

In een tijd waarin de kunstwereld zich herstelde van de schokken van de twintigste eeuw, met haar wereldoorlogen, haar culturele en politieke revoluties, en haar voortdurende zoektocht naar nieuwe betekenissen, bracht Corneille, een kunstenaar wiens naam onlosmakelijk verbonden is met de levendige en rebelse CoBrA-beweging, een werk voort dat zowel een eerbetoon als een vernieuwing vertegenwoordigde: "De vrouw en de vogel" (1978).

Dit schilderij, gekarakteriseerd door zijn heldere kleuren en gestileerde vormen, is een fascinerende inkijk in de wereld van Corneille, waar de grenzen tussen het bewuste en het onderbewuste vervagen. Het werk, met zijn centrale figuren van een vrouw en een vogel, gehuld in een palet van primair rood, blauw en omringd door tinten van geel, oranje en paars, straalt een bijna mystieke energie uit. Deze energie nodigt de toeschouwer uit om dieper in te gaan op de symboliek en de betekenis die achter deze schijnbaar eenvoudige voorstelling schuilt.


De vrouw, met haar lange, rode haren en gekleed in een rode jurk tegenover de grote, blauwe vogel, vertegenwoordigt mogelijk de verbinding van de mens met de natuur, of meer specifiek, de ziel die zich uitstrekt naar de vrijheid die de vogel symboliseert. Hun blikken, vol nieuwsgierigheid en misschien wel een wederzijds begrip, suggereren een moment van stille communicatie of herkenning. Dit moment wordt verder benadrukt door de dynamische compositie en de abstracte vormen en symbolen die de achtergrond vullen, waardoor er een gevoel van diepte en mysterie ontstaat.

Corneille's keuze voor zeefdruk als techniek voor dit werk onderstreept zijn vaardigheid in het creëren van scherpe lijnen en vlakke, levendige kleuren, die het schilderij een grafische en moderne uitstraling geven. Deze techniek, gecombineerd met zijn unieke stijl, maakt "De vrouw en de vogel" tot een typisch voorbeeld van Corneille's werk, waarin fantasie, symboliek en een ongeremde expressie van kleur samenkomen.

Het schilderij is niet alleen een visueel genot maar biedt ook meerdere lagen van interpretatie. Het kan worden gezien als een ode aan de vrijheid en de schoonheid van het bestaan, een verkenning van het onderbewustzijn, of zelfs een meditatie over de verbinding tussen verschillende levensvormen. Corneille's gebruik van kleur, vorm en symboliek creëert een wereld die zowel speels als diepzinnig is, waarin elk element, van de gestileerde vormen tot de cirkelvormige symbolen in de achtergrond, bijdraagt aan het verhaal dat het schilderij vertelt.

Voor kunstliefhebbers en verzamelaars is "De vrouw en de vogel" meer dan alleen een kunstwerk; het is een venster naar de essentie van Corneille's kunstenaarschap en een belangrijk stuk binnen het oeuvre van een kunstenaar die bekend staat om zijn kleurgebruik, zijn fantasie en zijn diepe verbinding met de natuur en exotische culturen. Het werk staat als een waardevolle herinnering aan de invloed van Corneille en de CoBrA-beweging op de moderne kunst, evenals een blijvende uitnodiging om de wereld om ons heen te bekijken met een gevoel van verwondering en een open hart.

In de uiteindelijke analyse biedt "De vrouw en de vogel" een rijke tapestry van kleur, vorm en betekenis, die getuigt van Corneille's levenslange passie voor kunst en zijn zoektocht naar een expressie die de conventionele grenzen overstijgt. Het is een stuk dat spreekt tot de verbeelding, nodigt uit tot reflectie, en blijft boeien met elke blik, een echte schat voor elke kunst.

Corneille's jonge jaren en de CoBrA tijd:

Terwijl "De vrouw en de vogel" de muren van galerijen en de harten van kunstliefhebbers over de hele wereld siert, neemt het verhaal van Corneille en de CoBrA-beweging ons mee terug naar de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. Het is een periode van wederopbouw, niet alleen van steden en gemeenschappen, maar ook van de geest van creativiteit en vrijheid die door de oorlog was onderdrukt. In deze tijd van vernieuwing, in een Europa dat zijn littekens likt en zijn identiteit heroverweegt, vindt een groep jonge, revolutionaire kunstenaars elkaar in hun gemeenschappelijke afkeer van het conformisme en hun honger naar artistieke vrijheid.

Corneille, geboren als Guillaume Cornelis van Beverloo, was vanaf jonge leeftijd gedreven door een passie voor kunst. Zijn jeugd, getekend door de oorlog en de bezetting, vormde de achtergrond van zijn vroege experimenten met schilderen en tekenen. Maar het was pas na de bevrijding dat zijn artistieke ziel echt vleugels kreeg. Hij trok door Europa, zijn geest en ogen wijd open voor de invloeden van het landschap, de mensen en de kunst die hij op zijn pad vond. Deze reizen, met name zijn tochten naar Noord-Afrika, zouden een beslissende invloed hebben op zijn werk, dat zich kenmerkt door levendige kleuren, exotische thema's en een diepe waardering voor de spontaniteit en puurheid van kinderkunst en primitieve culturen.

In 1948 werd de CoBrA-beweging geboren, een naam die een acroniem is voor de thuissteden van de oprichters: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Corneille, samen met kunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn en Christian Dotremont, stond aan de wieg van deze beweging, die een radicale breuk met de traditionele kunst nastreefde. Ze waren jong, ambitieus en vol van een onstuitbare drang om te creëren, om te rebelleren tegen de gevestigde orde en om een nieuwe, vrijere vorm van expressie te verkennen. Hun werk was expressief, kleurrijk en vaak controversieel, getuigend van een diepe verbondenheid met het emotionele en het instinctieve.

Voor Corneille was CoBrA meer dan een artistieke beweging; het was een levenshouding. Het bood hem een platform om te experimenteren met vormen, kleuren en materialen, en om zijn visies op de wereld en de natuur ongeremd tot uitdrukking te brengen. Zijn schilderijen uit deze periode zijn bevolkt met vogels, katten, zonovergoten landschappen en mythische figuren, allemaal uitgedrukt in een rijk kleurenpalet dat zijn liefde voor het leven en de natuur weerspiegelt.

De CoBrA-jaren waren een tijd van intense creativiteit en samenwerking, maar ook van conflict en debat. De groep bleef niet lang bij elkaar; in 1951 viel ze uiteen, deels door interne verschillen, deels door de druk van buitenaf. Maar de impact van CoBrA op de moderne kunst is onmiskenbaar. Het legde de basis voor een generatie kunstenaars die de conventies bleven uitdagen en de grenzen van expressie bleven verleggen.

Voor Corneille betekende het einde van CoBrA niet het einde van zijn artistieke reis. Integendeel, het opende nieuwe horizonten. Zijn latere werk werd meer figuratief en naturalistisch, vaak geïnspireerd door zijn liefde voor de tuin en de vogels om hem heen. Toch bleef de geest van CoBrA leven in zijn onverminderde streven naar spontaniteit, kleur en emotionele diepgang.

Corneille's jonge jaren en zijn tijd met CoBrA vormen een cruciaal hoofdstuk in het verhaal van een kunstenaar wiens werk blijft boeien, uitdagen en inspireren. 

(0039)




Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Rotterdam, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 10 kg.
Binnen Nederland € 13,50
Naar België € 30,00
Naar Duitsland € 30,00
Europese Unie € 30,00
Wereldwijd € 65,00
ExtraBij een aankoopbedrag boven de € 500,- euro betaalt u een toeslag van (maximaal) € 7,50 voor extra verzekerde verzending

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieRotterdam,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd10-4-2024 om 16:49
Eindtijd24-4-2024 om 21:07
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken